NLCSA.nl
Image default
Aanbiedingen

De strijd tegen teken – bescherming en verwijdering voor mens en dier

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zowel in bossen als in stedelijke parken voorkomen. Ze staan bekend om hun vermogen om zich vast te hechten aan zowel mensen als dieren om bloed te zuigen. Maar het is niet alleen het ongemak van een tekenbeet dat zorgen baart; teken zijn ook overbrengers van ziekten zoals de ziekte van lyme en tekenencefalitis. Deze ziekten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, wat het belang van preventie en juiste verwijdering van teken onderstreept.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, en dit geldt zeker voor tekenbeten. Wanneer je tijd doorbrengt in gebieden waar teken voorkomen, is het belangrijk om beschermende kleding te dragen, zoals lange mouwen en broekspijpen, en het gebruik van insectenwerende middelen die deet bevatten. Bovendien kan het behandelen van kleding met permethrin helpen om teken af te weren.

Voor huisdieren zijn er speciale tekenbanden en spot-on behandelingen beschikbaar die helpen om teken te voorkomen. Regelmatige controle na een wandeling door de natuur is essentieel om teken vroegtijdig te ontdekken en te verwijderen voordat ze de kans krijgen om ziekteverwekkers over te dragen.

De juiste manier van teken verwijderen

Mocht je toch een teek vinden op je huid of die van je huisdier, dan is het cruciaal om deze correct te verwijderen. Gebruik een speciale tekentang of tekenlepel, zoals die verkrijgbaar zijn bij de Careplus shop, om de teek zo dicht mogelijk bij de huid te grijpen en trek deze langzaam omhoog, zonder te draaien of te knijpen. Dit minimaliseert het risico dat de teek zijn maaginhoud in de wond braakt, wat het risico op overdracht van ziekteverwekkers kan verhogen.

Na het verwijderen van de teek is het belangrijk om de beetplek te desinfecteren en de teek te vernietigen. Houd de beetplek enkele weken in de gaten voor symptomen zoals roodheid, zwelling of het verschijnen van een ringvormige uitslag, en raadpleeg een arts bij twijfel.

Het belang van onderzoek en innovatie

Wetenschappelijk onderzoek speelt een cruciale rol in de strijd tegen teken en de ziekten die ze overbrengen. Door beter te begrijpen hoe teken zich gedragen en welke factoren hun verspreiding beïnvloeden, kunnen nieuwe strategieën worden ontwikkeld om mensen en dieren beter te beschermen.

https://www.careplus-shop.nl/