NLCSA.nl
Image default
Architectuur

Interieurfotografie

Fotostudio Vincent Hartman Fotografie

 

De fotostudio van Vincent Hartman Fotografie (Studiovhf) is nu gevestigd in de Gemeente Raalte. Het fotografiebedrijf kent zijn oorsprong in Zwolle waar het zich begin jaren negentig voornamelijk richtte op particuliere opdrachtgevers. Inmiddels is de studio uitgegroeid tot een veelzijdig fotografie bedrijf voor reclame en bedrijfsfotografie, met specialisaties in interieurfotografie en productfotografie.

 

Het fotograferen van architectuur en vastgoed, net zoals stedelijke landschappen werd in de begintijd voornamelijk als hobby beoefend vanwege de constante zoek naar interessant lijnenspel, sequenties, vorm, licht en schaduw. De inkomsten kwamen uit portretfotografie, bruidsreportages en evenementen. De fotograaf kon destijds niet bevroeden dat jaren later het fotograferen van interieurs een belangrijk onderdeel zou gaan vormen van zijn portfolio.

 

 

 

Interieurfotografie

 

  

 

Voor projectinrichters, interieurbouwers, architecten en woningbouwverenigingen fotografeert de fotograaf van Studiovhf interieurs door heel Nederland. Van een pharmacie in Zuid-Limburg tot een shop-in-shop concept in Groningen, een biblitheek in Almere, een school in Harderwijk, een Lingeriewinkel in Heemstede, etc. Interieurfotografie is een specialisatie binnen de fotografie waar veel kennis vereist is van compositie, ruimtelijk inzicht, kijklijnen, hoeken en verhoudingen. De relatie van meubels ten opzichte van de functie die zij vervullen in de ruimte, de looproute, de kleuren en lichtplannen moeten zo realistisch mogelijk, maar toch grafisch interessant mogelijk worden weergegeven.

 

Ook bij het nemen van de uiteindelijke foto (vaak bestaande uit meerdere opnamen) is specialistische technische kennis vereist. Dit begint met de keuze van het standpunt. Als er een hoog standpunt gekozen wordt om een overzicht te geven is het belangrijk de muren recht te laten staan en zo min mogelijk plafond te fotograferen (tenzij de opdrachtgever plafonds doet natuurlijk…). Bij een laag standpunt, waarbij een (kassa)meubel wordt uitgelicht en als het ware omhoog wordt gefotografeerd mogen de lijnen niet confereren of naar binnen lopen. Met andere woorden, het meubel is boven even breed als onder en de muren vallen niet naar binnen. Een andere uitdaging bij het fotograferen van interieurs is de contrastomvang tussen bestaand licht zoals spots en fluorescent en binnenvallend licht, waarbij ook het kleurspectrum nog eens aanzienlijk verschilt. Hiervoor benut de fotograaf een combinatie van technieken van zowel de analoge tijd als hedentendaagse digitale technieken. Vanuit de analoge tijd bedoelen we hier het subtiel toevoegen van flitslicht met een neutrale kleurtemperatuur, zodat de contrast en helderheidsverschillen verkleind worden. In combinatie met de moderne digitale DRI (dynamic range increase) techniek waarbij er meerdere belichtingen gecombineerd worden tot een beeld levert dit fantastische beelden op waarbij de gemiddelde beschouwer er gewoon doorheen bladerd. Wat dat betreft is de fotografie ondergeschikt, als het goed is valt het niet op…

 

 

 

 

 

 

 

https://www.studiovhf.com/interieurfotografie/