NLCSA.nl
Image default
Bedrijven

Dieptrekken

Dieptrekken

Ik wil je graag kennis laten maken met de term dieptrekken. Deze term klinkt wellicht wat schunnig, maar het is een zeer serieuze zaak. Als eigenaar van een waterzuiveringsbedrijf heb ik een zeer grote verantwoordelijkheid voor de mensen in de regio. Het is namelijk mijn taak om te zorgen voor schoon drinkwater. Dat betekent dat er veel onderhoud is aan de apparaten die ervoor zorgen dat de zuiveringsinstallatie te allen tijde optimaal in werking is. Het is immers niet mogelijk om de kraan een dagje dicht te draaien doordat er een mankement is of omdat er te veel virussen of bacteriën in het water zitten. Uiteraard hebben we een grote oppervlakte met meerdere installaties waardoor het mogelijk is om een machine uit te zetten terwijl de andere blijft zorgen voor water voor u allen. Dit gaat uiteraard allemaal in samenwerking met de staat en dan voornamelijk in samenwerking met het waterschap. Wij proberen om onszelf te vernieuwen zodat we efficiënter te werk kunnen gaan. Deze apparaten slurpen namelijk erg veel stroom. Onderhand zijn wij al overgestapt op groene energie en we doen er alles aan om zo duurzaam mogelijk met het bedrijf om te gaan. Water is een eerste levensbehoefte en dat weten wij maar al te goed. Omdat wij de apparatuur niet zelf kunnen produceren hebben wij een bedrijf in de hand genomen die gespecialiseerd is in onder ander dieptrekken. Het bedrijf is te vinden op gb.nu. GB staat voor Gijs Bekhuis, de oprichter van dit bedrijf. Het is opgericht in 2002 en is onderhand verhuisd van Albergen naar het industrieterrein in Almelo waar hij zich heeft uitgebreid van metaalbewerking tot kunststofbewerker. Onderhand heeft hij een groot productieteam om zich heen staan van mannen en vrouwen die gespecialiseerd zijn op het gebied van bovengenoemde twee terreinen. Hierbij moet je denken aan dieptrekken, frezen, forceren en langgatboren.

Dieptrekken door GB

Voor onze installatie hebben wij veel onderdelen nodig die door dieptrekken tot stand zijn gekomen. Dat is ook de reden dat ik met GB in zee ben gegaan. Wellicht heb je nu nog helemaal geen enkel idee wat dit dieptrekken nu precies in houdt. Het principe is erg simpel. Je neemt een grote metalen plaat en die leg je op een drukpers. Onder zeer hoge druk wordt de plaat vervormd zodat er een driedimensionaal object ontstaat. Het grote voordeel van dieptrekken is dat het totale onderdeel uit een enkele plaat kan worden gemaakt. Dat scheelt enorm veel tijd en dat is nog lang niet alles. Het is daarom niet nodig om te lassen of door op een andere manier verschillende stuken metaal aan elkaar te krijgen. Je begrijpt onderhand wel dat water zuiveren en lang en ingewikkeld proces is waarbij men het gewonnen schone water niet wil verliezen. Door onderdelen te gebruiken die door dieptrekken tot stand zijn gekomen is het risico op lekkage veel en veel kleiner. Het metaal dat doorgaans wordt gebruikte voor dieptrekken is onder andere:

 • aluminium
 • roestvrij staal
 • staal
 • koper
 • messing
 • chroom

In onze installaties gebruiken we uiteraard roestvrij staal. Dit is een zeer buigzaam metaal dat door een legering van ijzer, koolstof en chroom sterker is dan gewoon staal of ijzer. Het chroom zorgt ervoor dat het materiaal niet gaat roesten. Roest kan immers niet in het drinkwater terecht komen, dat staat als een paal boven water. En hierdoor zijn de installaties ook nog eens beschermd tegen waterschade. Dieptrekken van dit materiaal is zeer goed mogelijk met behulp van de 400-250 ton Loire dieptrekken apparaten die ze bij GB in de productiehal hebben staan. Als je nog niet echt een idee hebt waaraan je nog meer moet denken bij producten die door dieptrekken worden gemaakt, kijk dan eens naar het volgende lijstje:

 • blikjes
 • tubes voor tandpasta, lijm enzovoorts
 • patroonhulzen voor kogels
 • spoelbak in een roestvaststalen aanrechtblad
 • bodemplaat van een auto

Je ziet dat veel van deze producten met vloeistoffen te maken hebben. Hieruit blijkt maar weer eens hoe belangrijk dieptrekken is voor onze waterzuiveringsinstallatie.

GB is van alle markten

Waarnaar je ook op zoek bent als het aankomt op metaal- of kunststofbewerking, de kans is groot dat je het bij GB zal kunnen vinden. Neem alleen eens een kijkje op hun websites en laat je overrompelen door de lange waslijst aan machines die ze in huis hebben. Ik ben zelf vaak naar het dieptrekken gaan kijken om een oogje in het zeil te houden. Dat vonden ze trouwens helemaal niet erg en ik kreeg dan ook een goede bak koffie erbij. Bij GB hebben echt een hart voor de zaak en het is dan ook niet gek dat Gijs binnen tien jaar zijn eenmanszaak heeft weten uit te bouwen tot dit imperium. Je kunt zelfs een rondleiding krijgen dus als je geïnteresseerd bent, ze zijn gevestigd in Almelo. Maak van te voren wel even een afspraak en dan zal je hartelijk ontvangen worden. Mocht je verdere vragen hebben of benieuwd zijn naar een offerte; ze zijn bereikbaar via de mail of de telefoon. Je zult op hun site alle contactinformatie terug kunnen vinden en dan is het dieptrekken geblazen. GB is eerlijk en duidelijk en zij zullen net zo lang op zoek gaan naar een oplossing voor welk probleem dan ook. Aan afgeraffeld werk heeft niemand wat en bijvoorbeeld dieptrekken hangt nogal nauw. Dankzij de onderdelen van GB draait mijn waterzuiveringsbedrijf als nooit te voren en daar plukt u alleen maar de vruchten van. Bij hen zal u slagen!

http://www.gb.nu/pagina/32/Dieptrekken.html