NLCSA.nl
Image default
Financieel

Geld besparen op autokosten

Wanneer je geld wilt besparen op autokosten is het handig om te weten waar deze kosten precies uit bestaan.

Veruit het grootste gedeelte van de kosten voor de auto bestaat uit afschrijvingskosten. Op een nieuwe auto schrijf je het eerste jaar al snel meer dan 25% af. Een nieuwe Volkswagen Golf van 24.000 euro is na een jaar nog 17.800 euro waard volgens de autovergelijker van Autoweek. Dan schrijf je in één jaar ruim 6.000 euro af. Dan is de Golf nog behoorlijk waardevast. Op andere auto’s schrijf je dan nog veel meer af.

Koop je een tweedehands auto dan schijf je veel minder af per jaar en bespaar je duizenden euro’s. Op een Golf van vier jaar oud schrijf je maar 2.000 tot 3.000 euro per jaar af. De kosten voor onderhoud gaan wel omhoog, maar dat is gemiddeld veel lager dan de afschrijvingskosten. Op kleine auto’s zoals de Toyota Aygo schrijf je ook veel minder af en daarom zijn dit soort kleine auto’s goedkoper in gebruik.

Je verbruikt met een kleine en zuinige auto ook veel minder benzine. De gemiddelde automobilist geeft per jaar zo’n 1.800 euro uit aan benzine. Met een zuinige auto valt deze rekening honderden euro’s lager uit. Je kunt verder zo’n 5% besparen op benzinekosten wanneer je tankt bij onbemande pompen in plaats van op de snelweg.

Ook je rijstijl heeft invloed op het benzineverbruik. Met een energiezuinige rijstijl bespaar je zo’n 10% op benzinekosten. Dat betekent in de praktijk wat eerder opschakelen naar een hogere versnelling, je aan de maximum snelheid houden en de banden op spanning houden. Dit het Het Nieuwe Rijden.

Kleinere auto’s hebben ook als voordeel dat de autoverzekeringskosten en wegenbelasting lager zijn. De autoverzekering premie is onder meer afhankelijk van de waarde en het gewicht van de auto. Met een wat kleinere en goedkopere auto ben je honderden euro’s per jaar goedkoper uit. Koop je een tweedehands auto dan heeft dat als voordeel dat je die niet altijd meer allrisk hoeft te verzekeren. Kies je bijvoorbeeld voor WA plus in plaats van allrisk dan ben je zo’n 30% goedkoper uit.

Degenen die echt willen besparen op autokosten kiezen dus voor een kleine tweedehands auto die zuinig is in verbruik. Daarmee bespaar je tot duizenden euro’s per jaar.

http://www.geldreview.nl/