NLCSA.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Bodyprotectors & rijcaps voor het paardrijden kunnen groot letsel doen voorkomen!

De bodyprotector & paardrijcap zijn de juiste bescherming tijdens het paardrijden

 

De bodyprotector beschermd vitale organen tijdens het paardrijden 

Je kunt een bodyprotector een beetje vergelijken met een beschermede bodywarmer. Een bodyprotector wordt steeds vaker gedragen door een ruiter tijdens het paardrijden en voor bepaalde eventing wedstrijden is het dragen van een bodyprotector zelfs verplicht. Een bodyprotector beschermd niet alleen je ribben maar ook de wervelkolom en de organen die in het rompgebied liggen. Nu is het niet zo dat een bodyprotector alle blessures kan voorkomen. Maar je bent in ieder geval wel een stuk beter beschermt dan zonder.

Het materiaal en pasvorm van de bodyprotector voor het paardrijden

Een bodyprotector is meestal gemaakt van memoryfoam. Dit is een stevig materiaal en vormt zich naar het lichaam toe als het warmer wordt. Daardoor wordt de bodyprotector prettiger om te dragen. Vooral voor beginnende ruiters en kinderen word het aangeraden om een bodyprotector te dragen, maar eigenlijk geldt dit voor iedere ruiter! Een ongeluk kan zo gebeuren en het is gewoonweg veel veiliger en natuurlijk wil je geen enkel risico nemen. Er zijn tenslotte zat voorbeelden van ruiters die in een rolstoel terrecht zijn gekomen en erger!  De markt is ingesteld op bodyprotectors voor kinderen en dit is dan ook de reden dat er heel veel keuze is voor kinderen in het kiezen van een bodyprotector.

Pasvorm van de bodyprotector

Verder is het erg belangrijk dat een bodyprotector goed past. Wanneer dit niet het geval is ben je niet goed beschermt en heeft het dragen van een bodyprotector gewoonweg geen zin. Als je een bodyprotector draagt moet je ervoor zorgen dat je de rode banden die erop zitten niet meer kunt zien. Zie je ze wel, dan past de bodyprotector niet goed. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de achterkant van de bodyprotector niet te lang is. Dit kun je testen door op een stoel te gaan zitten, de onderkant van de bodyprotector moet dan ongeveer 12 cm boven de stoel uitkomen. Een andere tip om je goed te beschermen is door de bodyprotector zo dicht mogelijk op de huid te dragen. Dit kun je doen door onder de bodyprotector een dun shirt te dragen. Dan heeft de bodyprotector het meest effect en ben je goed beschermt.

 

Paardrijcaps ( de rijcap, cap & rijhelm genoemd)

Sommige ruiters denken dat het dragen van een cap overbodig is. Zij vinden een cap te warm, niet cool genoeg of ze zeggen dat ze hun paard heel goed kennen. Maar toch is de cap een belangrijk onderdeel van de paardrijkleding en is het dragen van een cap altijd nodig. Ook bij de meest ervaren ruiters kan er helaas wel eens iets misgaan. Ondanks dat je je paard door en door kent. Paarden zijn namelijk vluchtdieren, als er iets gebeurt zullen zij in een reflex meteen wegrennen en het dan van een afstandje observeren. Wanneer je lelijk ten val terecht komt is het handig om wel een cap te dragen. Hierdoor kun je ernstig hoofdletsel voorkomen. Bij de keuze van een nieuwe cap hoort de veiligheid voorop te staan. 2 belangrijke kenmerken hiervan is de pasvorm en de maat. Voordat je een Paardrij cap wilt kopen is het van belang dat je eerst je hoofdomtrek hebt gemeten zodat je weet welke maat cap je nodig hebt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je controleert of de cap aan alle veiligheidseisen voldoet. Een van de veiligheidseisen zijn dat een cap goed om je hoofd moet passen. Zorg er daarom ook voor dat je een cap kiest die niet te strak zit maar ook weer niet te los. ( als je de cap zonder dat hij vastzit op je hoofd blijft zitten als je je kin op je borst doet dan is de maat over het algemeen goed) De meeste caps hebben een dunnere of dikkere voering aan de binnenkant die je hoofd omsluit. Met een verstelbare kinband zorg je dat de cap recht op je hoofd blijft zitten en je kunt de cap vaak nog wat beter afstellen met een draaiknop of speciaal systeem.

 

Als je opzoek bent naar een nieuwe cap is het eerst handig om voor jezelf een budget op te stellen. Een cap kan namelijk heel duur zijn maar gelukkig zijn er ook nog goedkopere varianten. Paardrijcaps zijn meestal gemaakt van ABS, een licht maar hard slagvast soort kunststof voor een prettige prijs. De wat duurdere caps zijn gemaakt van carbon of titanium. Deze zijn zeer sterk en toch licht van gewicht waardoor ze ideaal zijn voor ruiters die heel vaak rijden en voor ruiters die het beste willen op het gebied van veiligheid. Tijdens het paardrijden kan een cap erg warm aanvoelen op je hoofd. Daarom hebben de meeste caps ventilatiesleuven of kleine ventilatiegaten in de cap waardoor je hoofd wat gekoeld wordt tijdens het rijden.

Paardrijcaps kun je kopen voor kinderen, dames en heren. Een kind groeit en je wilt natuurlijk niet telkens een nieuwe paardrijcap moeten aanschaffen wanneer de cap niet meer goed past. Gelukkig zijn er ook verstelbare caps en dat scheelt een hoop geld. Wanneer je alles op een rijtje hebt gezet voor de keuze van jou nieuwe cap is het tijd om er eentje aan te schaffen en kun je veilig met je paard op stap gaan.

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/bodyprotectors.html