NLCSA.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

tekenprogramma

Wat is een tekenprogramma?

Wat is een tekenprogramma ?

Dit is software waarmee gebruikers bitmap en vectorafbeeldingen interactief kunnen aanmaken en bewerken op een computer en deze kunnen opslaan in een van de vele populaire bitmap en vectorbestandsformaten, zoals GIF, JPG, EPS, BMP, PDF, WMP, SVG, en VML.

 Vector tekenprogramma

Er zijn twee soorten grafische programma’s: vector en bitmap georiënteerde programma’s.

Bitmap

Een rasterafbeelding of bitmap is een afbeelding in digitale vorm, waarbij van elke pixel de kleur wordt vastgelegd. Het nadeel van een rasterafbeelding is dat bij het vergroten de afzonderlijke pixels zichtbaar zullen worden

Vector

Een vectorafbeelding is een grafische voorstelling met behulp van eenvoudige meetkundige begrippen zoals punten, lijnen, krommen,polygonen e.d., die alle met wiskundige vergelijkingen beschreven worden.

Zo kan bijvoorbeeld in de beschrijving van een vectorafbeelding staan dat over tekst een cirkel van een bepaalde kleur en grootte moet worden getekend. Van zowel de tekst als de cirkel ligt de grootte niet absoluut vast, maar slechts in onderlinge verhouding.

Vectorafbeeldingen kunnen daarom op willekeurige grootte afgebeeld worden, zonder dat de resolutie (in ppi) daaronder lijdt.

Verschil tussen vector- en rasterafbeelding

Een vector afbeelding is kwalitief beter dan een rasterafbeelding. Als je een raster afbeelding vergroot dan zie je een hobbelige omgeving.

Waarvoor kun je tekenprogramma’s gebruiken?

Tekenprogramma’s zijn ideaal voor het maken van creatief werk, zoals een afbeelding voor een website en het maken van een ontwerp voor een huis. Sommige tekenprogramma zijn gericht op vrij tekenen en schilderen, anderen op het ontwerpen van vectortekeningen.

Soorten tekenprogramma’s

Technisch tekenprogramma

Technisch tekenen is het ambacht van het maken van tekeningen volgens de geldende normen en voorschriften. Dit in tegenstelling tot het vrij tekenen, wat een kunstvorm is. Het uiteindelijke doel van technisch tekenen is het bouwen van het getekende ontwerp. Op de tekening moet dus alle informatie voorkomen om het getekende te kunnen vervaardigen, eenduidig uitlegbaar. (Geschiedenis Technisch Tekenen)

Technisch tekenen is onder te verdelen in:

  • werktuigbouwkundig tekenen;
  • bouwkundig tekenen;
  • elektrotechnisch tekenen of schematekenen.

Ongeveer vanaf de zestiger jaren van de 20e eeuw voltrokken zich grote veranderingen: steeds meer komen er computerprogramma’s ter beschikking voor het tekenen, zoals Computer Aided Design (CAD) en kunnen de aldus gemaakte tekeningen afgedrukt worden met een plotter. Ook worden er programma’s ontwikkeld die er 2D tekeningen van kunnen maken, zodat er verschillende aanzichten vervaardigd kunnen worden.

Tuinontwerp software

Programma’s voor het ontwerpen van tuinen, berusten ook op de zelfde werking als die van een Technisch tekenprogramma

http://www.tekenprogramma.net/