NLCSA.nl
Image default
Onderwijs

Cursus NEN 3140 behalen

Cursus NEN 3140 volgen

Ik heb twee maanden geleden een cursus NEN 3140 gevolgd bij Ingenium Bedrijfsadvies. Dit bedrijf biedt verschillende cursussen aan op het gebied van het keuren van arbeidsmiddelen. In de cursus NEN 3140 leert u zeer snel de fijne kneepjes van de NEN 3140 reglementen. Deze reglementen zijn ooit opgesteld om de elektrische veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Deze eisen komen voort uit de arbeidsomstandighedenwet uit 1980 die ervoor moeten zorgen dat het personeel dat in dienst is veilig kan werken. Als u met elektrische objecten werkt brengt dit een risico met zich mee. Er kan brand ontstaan, er kan iets ontploffen of u kunt een elektrische schok krijgen. Door het navolgen van de normen is het de bedoeling dat bedrijfsongelukken voorkomen worden. Ingenium biedt u met de cursus NEN 3140 de ideale mogelijkheid om uzelf te certificeren als een keuringsexpert op het gebied van elektronische veiligheid. Ik ben een zzp-er en vond het nuttig om dit certificaat te hebben. Ik doe veel freelance activiteiten in de technische wereld. Ik heb een studie in de werktuigbouwkunde afgerond, maar wilde niet voor één baas werken. Vandaar dat ik mezelf als freelancer heb laten inhuren door veel verschillende bedrijven. Het biedt me de ruimte om mijn eigen tijd in te delen en, af en toe, iets minder hard te werken. Om me toch aantrekkelijk te houden voor de arbeidsmarkt moet ik in mezelf investeren. De cursus NEN 3140 past perfect in het plaatje. Veel kleine bedrijven hebben deze kennis niet in huis en moeten iemand inhuren. In dat geval moeten ze aan mij denken. De cursus NEN 3140 heb ik gevolgd in mijn woonplaats Heerenveen. De cursus NEN 3140 wordt door het hele land gegeven op verschillende data. Ingenium biedt hiermee iedereen de kans om een certificaat te behalen. Het is daarnaast ook niet per se nodig om een technische achtergrond te hebben. Ik heb dat wel, maar ik zat in een groepje van vijf man waarvan twee mannen met een achtergrond in de communicatie. Deze twee groepsleden moesten iets harder studeren, maar hebben het ook gehaald. Ingenium biedt de cursus NEN 3140, naast Heerenveen, ook aan in de volgende 7 steden:

 • Amsterdam
 • Zwolle
 • Ede
 • Hengelo (Ov)
 • Rotterdam
 • Eindhoven
 • Lexmond

Cursus NEN 3140 behalen

Al met al, door het hele land. Ik behaalde de cursus NEN 3140 zonder al problemen en kwalificeerde mezelf hiermee tot een keurmeester op het gebied van elektrische arbeidsmiddelen. Het volgen van de cursus was de juiste keuze en de kosten heb ik er ruimschoots uitgehaald. Bedrijven moeten hun elektrische arbeidsmiddelen elk jaar laten testen door een gecertificeerde NEN 3140 keurmeester. Mijn werk is, na de cursus NEN 3140, dan ook verdubbeld. Veel bedrijven zijn op zoek naar werknemers of freelancers met kennis op dit gebied. Het loont niet om één persoon aan te nemen voor dit klusje, vandaar dat ik vaak wordt ingehuurd. De kosten van de cursus NEN 3140 waren achteraf een lachertje. Ik kan elke ondernemer aanraden om een werknemer deze cursus te laten volgen. Door de jaren heen scheelt het u zo ontzettend veel geld. De kosten van de cursus worden verlaagd naar mate er meer cursisten deelnemen. Er zijn in totaal 4 categorieën:

 • Eén cursist: € 225,-
 • Twee t/m drie cursisten: € 210,-
 • Vier t/m vijf cursisten: € 199,-
 • Zes en meer cursisten: € 175,-

Het is de moeite waard om u met meerdere personen tegelijk aan te melden. Wilt u dat meerdere mensen, binnen uw bedrijf, de cursus NEN 3140 volgen? In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met Ingenium Bedrijfsadvies. In veel gevallen is het mogelijk om een cursus op locatie te geven. Uw werknemers kunnen zo op het eigen kantoor de cursus NEN 3140 volgen. Ideaal voor u en uw werknemers.

Ingenium Bedrijfsadvies, theorie & praktijk

De cursus NEN 3140 is verdeeld in een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Tijdens het theoriegedeelte leert u de basiskennis die benodigd is voor het behalen van het certificaat. U wordt getest op uw visuele inspecties, administratieve afhandeling van de keuringen en verschillende metingen. U wordt constant gekeurd om te mogen keuren. Het praktijkgedeelte is speciaal ontworpen voor de cursus NEN 3140. Speciale modelmachines en elektrische arbeidsmiddelen zijn gebouwd om de cursist kennis te laten maken met de inspecties. Door het leren in de praktijk krijgt u een beter inzicht in de punten waarop u moet letten. Ik behaalde mijn certificaat twee maanden geleden en sindsdien zijn mijn opdrachten verdubbeld. Elk bedrijf waar ik kom levert weer nieuwe contacten op, die ook op zoek zijn naar een freelancer met kennis van de NEN 3140. De keuring moet elk jaar gedaan worden, maar ik kom vaak bij bedrijven die deze regels niet heel strikt nemen. Na een aantal keurloze jaren is de schade meestal hoog. Het risico op brand of ontploffing is sterk toegenomen en ik moet de arbeidsmiddelen dan vaak afkeuren op grond van mijn metingen. Ondernemers willen dit liever niet horen, maar het is mijn taak om mijn werk goed uit te voeren. Ik wil geen arbeidsongelukken op mijn naam hebben staan.Heeft u interesse in de cursus NEN 3140? Meldt u vandaag nog aan via de website van Ingenium. Na het afronden van de cursus NEN 3140 bent u een keurmeester die keuringen mag verrichten voor uw eigen organisatie of voor derden op de volgende drie onderdelen:

 • arbeidsmiddelen
 • elektrische driefasen machines
 • elektrische handgereedschappen
http://www.ingeniumbedrijfsadvies.nl/