NLCSA.nl
Image default
Vakantie

Klimaat Nederland, wat zijn de veranderingen?

Weet jij welk klimaat Nederland heeft? Het Nederlandse klimaat valt namelijk onder het gematigde zeeklimaat met het hele jaar kans op neerslag en milde winters en zomers. Het klimaat in Nederland wordt vooral beïnvloed door de Noordzee. In dit artikel wordt er verder gekeken naar de neerslag in Nederland, het klimaat Nederland in de winter en het klimaat Nederland in de zomer. Daarnaast worden er een aantal veranderingen beschreven in het Nederlandse klimaat. Klimaat Nederland – Neerslag Veel mensen vinden dat het erg veel regent in Nederland. Toch zeggen de cijfers iets anders. Wanneer we naar de cijfers kijken zien we dat het ongeveer 7% van de tijd neerslag valt. Dit is voornamelijk regen maar sneeuw, hagel of ijzel vallen ook onder deze categorie. Dit is ongeveer 1 uur en 40 minuten per dag. Gemiddeld valt er ongeveer 700-800 millimeter neerslag per jaar.

Klimaat Nederland – Winter Nederland

heeft over het algemeen milde winters maar de winters kunnen ook erg onvoorspelbaar zijn. Het kan namelijk in het begin van het jaar 10 graden boven nul zijn maar het kan ook best 10 graden onder nul zijn. Toch valt het op dat de winters de laatste tijd steeds warmer worden. Dit is terug te zien in het aantal dagen dat er gemiddeld per jaar geschaatst kan worden. Het aantal schaatsdagen wordt namelijk steeds minder. Ook blijft de sneeuw minder vaak liggen doordat de temperatuur net boven nul ligt. Het komt dan ook steeds minder vaak voor dat er een dik pak sneeuw in Nederland ligt. Af en toe kan het toch best koud zijn in Nederland. Dit komt meestal door een droge stroming vanuit het oosten waarbij geen neerslag valt.

Klimaat Nederland – Zomer Nederland

Net als de winters, zijn de zomers ook vaak erg onvoorspelbaar in Nederland. Het kan de ene dag erg mooi weer zijn waarbij er bijna geen wolkje aan de lucht te zien is terwijl het de dag erop heel veel kan regenen. Wanneer je verzekert wilt zijn van mooi weer tijdens je vakantie is het dan ook niet verstandig om een vakantie te boeken in eigen land. Wanneer je toch in het eigen land wilt blijven, kun je het beste een vakantie boeken in Zeeland, Zeeland, op de Waddeneilanden of in de kop van Holland. Hier heb je de meeste kans op mooi weer.

Veranderingen in het klimaat van Nederland

Door de wereldwijde temperatuurstijging is ook het klimaat van Nederland aan het veranderen. De opwarming van de aarde zet zich door en ook in Nederland is dit te merken. De winters worden steeds milder en de zomers worden steeds warmer. Gemiddeld is de temperatuur in Nederland met 1,2 graden Celsius gestegen ten opzicht van het jaar 1900. De kans op een hittegolf in de zomer is dan ook fors toegenomen. Ook is de neerslag in Nederland toegenomen door de opwarming van de aarde met 18%. Dit heeft deels ook te maken met de veranderingen in patronen van de luchtstromen.

http://klimaatnederland.nl/