NLCSA.nl
Image default
Winkelen

Zilveren Sieraden

Zilver wordt al eeuwen gebruikt om sieraden van te maken. Hoewel de technieken van het edelsmeden door de jaren heen enigszins zijn veranderd, de aandacht voor detail en kwaliteit is dat niet. Zilveren sieraden waren op een bepaald moment in de geschiedenis alleen voorbehouden voor diegenen die rijk waren, weinig mensen konden het zich veroorloven.

Gelukkig, zijn zilveren sieraden in de moderne wereld veel betaalbaarder geworden en hoeft men niet rijk te zijn om zilveren sieraden in hun garderobe te hebben. Tegenwoordig is het relatief eenvoudig om zilveren sieraden uit te kiezen van een uitstekende kwaliteit, als je maar oog houdt voor de kleine details.

Puur zilver te zacht

Zilver is gemaakt van zilvererts, dat vervolgens wordt gecombineerd met andere metaallegeringen om zilver sterker te maken. Honderd procent zilvererts is erg zacht en heeft de neiging zijn vorm niet te behouden waardoor het zijn vorm snel verliest. De meest gebruikte legering is koper. Dit metaal wordt aan het zilver toegevoegd, het zal niet de kleur van het zilver veranderen, maar het zal het een stuk sterker maken waardoor het zilver zijn vorm kan behouden.

Is het zilver wel echt?

Let wel, alle sieraden waarvan beweerd wordt dat ze van echt zilver zijn gemaakt zijn gestempeld of hebben een soort van erkend keurmerk. Meestal zijn ze gemarkeerd met .925 wat verwijst naar de minimale hoeveelheid puur zilver dat nodig is in zijn samenstelling om echt zilver genoemd te worden. Als het sieraad dat je overweegt te kopen uit een ander land komt kan het gestempeld zijn met een symbool of een bedrijfsteken. Is het zilveren sieraad echter zwaarder dan acht gram, dan moet het sieraad eerst gekeurd en gestempeld worden door en Nederlandse waarborginstelling voordat het als echt zilver verkocht mag worden.

De prijzen van zilveren sieraden

Wanneer je voor een zilveren sieraad aan het winkelen bent, zal je merken dat de prijzen onderling nogal kunnen verschillen maar ook van winkel tot winkel. Is de prijs van het zilveren sieraad te mooi om waar te zijn, ga er dan vanuit dat het niet om echt zilver gaat of dat het sieraad is verzilverd. Staat er een .925 stempel op het sieraad, dan kun je er zeker van zijn dat het echt is.

Je zilveren sieraden mooi houden

Het mooi houden van je zilveren sieraden door de jaren heen is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om je sieraden mooi te houden. Het meest schadelijke is blootstelling aan bepaalde chemicaliën, zoals bleekmiddel, ammoniak en aceton. Deze stoffen kunnen het sieraad zo beschadigen dat ze niet meer te repareren zijn. Het gebruik van commerciële schoonmakers voor sieraden zijn prima zolang bovengenoemde stoffen niet vermeld worden bij de ingrediënten. Natuurlijke oxidatie of aantasting treedt vaak op bij zilveren sieraden, hierdoor lijkt het sieraad dof. Met een zilverdoek kan de aanslag gemakkelijk worden verwijderd met behulp van een zachte wrijvende beweging. Het bewaren van een zilveren sieraad in een zilverdoek zal het helpen beschermen tegen krassen tegen andere sieraden en oxidatie verminderen, wanneer je het niet draagt. Zilveren sieraden zijn een tijdloze toevoeging aan je sieraden collectie en zijn bedoeld om levenslang mee te gaan met de juiste zorg en opslag.

https://www.wereldsejuwelen.nl