NLCSA.nl
Image default
Woning en Tuin

Bio ethanol bij HGB-Trading

Ondanks de opkomst en dominantie van de centrale verwarming op het gebied van huisverwarming, kiezen steeds meer mensen voor een open haard of een houtkachel. Vaak kiezen ze hiervoor omdat ze het mooi en sfeervol vinden staan. Dat mag wel zo zijn, maar dit is niet helemaal zonder risico’s. Als u kiest voor een open haard, dan kunt u het beste kiezen voor een haard die gebruik maakt van bio ethanol.

 

De nadelen van een open haard of een houtkachel

In vergelijking met bijvoorbeeld de centrale verwarming, zijn open haarden of houtkachels veel milieuvriendelijker. Ze maken gebruik van hout in plaats van fossiele brandstoffen en stoten daarom veel minder CO2 uit. Desondanks hebben ze ook hun nadelen. Het verbranden van hout veroorzaakt niet alleen geuroverlast, maar stuurt ook fijnstof de lucht in. Dit fijnstof kan erg vervuilend zijn, de lucht van Bangladesh hangt er bijvoorbeeld vol mee. Waarschijnlijk zal het in Nederland nooit zo erg worden als in Bangladesh. In Nederland branden immers niet zoveel of zo vaak houtkachels en open haarden, maar desondanks kan dit fijnstof niet genegeerd worden.

 

Verder is er ook het probleem van rendement. De moderne houtkachels worden steeds beter en beter en kunnen een rendement van wel 90% bereiken, maar open haarden hebben dit effect nog niet. Ze zorgen vooral voor licht en gezelligheid, maar veel warmte brengen ze niet ten opzichte van de alternatieven. Hun rendement bedraagt maar 10 tot 20 procent. Als u naar verwarming voor uw huis zoekt, is een open haard dus geen optimale keuze.

 

De voordelen van bio ethanol

Ten opzichte van een open haard of een houtkachel heeft een haard die gebruik maakt van van bio ethanol vele voordelen. Allereerst is bio ethanol de meest zuivere brandstof die er voor uw huis beschikbaar is. Bio ethanol belast het milieu nog minder dan brandhout, en het wordt gemaakt van duurzame bronnen zoals suikerriet, tarwe, maïs, rogge, gerst en suikerbieten.

 

Daarnaast hebben bio ethanol haarden een veel hoger rendement ten opzichte van open haarden. Ze zorgen dus voor echte warmte in huis, niet alleen voor sfeer en licht. Bio ethanol haarden hebben een rendement van wel 95% omdat er geen schouw is die de warmte weg kan nemen. Dit gebrek aan een schouw betekent trouwens ook dat u geen schoorsteen nodig heeft voor uw bio ethanol haard. In andere woorden, u hoeft geen technische aanpassingen aan uw huis te maken: de bio ethanol haard kan zonder problemen geplaatst worden.

De nadelen van bio ethanol

Ondanks alle uitstekende voordelen is bio ethanol niet feilloos. Zo missen bio ethanol haarden veel van de details die een open haard of een houtkachel zo sfeervol maken. Er is dus bijvoorbeeld geen geur van brandend hout en u kunt geen geknisper horen. Daarnaast kan bio ethanol erg aantikken, omdat de prijs van bio ethanol nog niet concurrerend is met die van fossiele brandstoffen of brandhout. Ten slotte is ook de duurzaamheid van bio ethanol niet 100%, omdat in de landbouw nog steeds gewassen bespoten moeten worden en de productie van bio ethanol ten koste kan gaan van de voedingsproductie.

 

Zowel bio ethanol als houtkachels hebben dus hun voor- en nadelen. Waar u ook voor kiest, u kunt beiden bij HGB-Trading vinden voor een betaalbare prijs. Bekijk ons complete assortiment voor meer informatie over onze producten.

http://www.hgb-trading.nl/bio-ethanol