NLCSA.nl
Image default
Woning en Tuin

Houtkachel

Een kachel is een verwarmingsapparaat. Kachels worden gebruikt om een vertrek te verwarmen zodat een aangename temperatuur ontstaat. Een kachel verbruikt brandstof. Geen brandstof in de zin van benzine maar wel bijvoorbeeld hout of gas. Dit verwarmingsproces verloopt door middel van verbranding. De meest gebruikte soort brandstof voor een kachel is gas of hout maar in vroeger tijden werd ook bruinkool of turf gebruikt.

 

Hoe werkt een kachel?

 

Het principe van een kachel is eigenlijk simpel. Een kachel is een gesloten gietijzeren of stalen omhulsel waarin een bepaalde brandstof verwarmd wordt. Houtkachels hebben openingen, strategisch aangebracht, waarmee de zuurstoftoevoer en brandstof geregeld kunnen worden. De brandstof wordt aangestoken en verbrand op een gelijkmatige manier. Dat geeft warmte en die warmte kan niet weg, zoals bij een open haard, maar blijft binnenskamers. De binnenkant van een kachel is bekleed met vuurvast materiaal. Dat houdt de warmte vast en beschermt de buitenkant van de kachel. Die is weliswaar gemaakt van gietijzer of staal maar moet toch beschermd worden tegen de enorme hitte die ontstaat bij de verbranding.

 

Houtkachel vroeger en nu

 

Er zijn diverse soorten kachels maar we zullen ons nu even beperken tot de houtkachel.  Houtkachels van nu hebben niet meer dezelfde functie als 100 jaar geleden. Tegenwoordig hebben houtkachels naast de warmtefunctie nog een functie erbij gekregen en dat is zorgen voor sfeer. Dat laatste is steeds belangrijker geworden  en het uiterlijk van een houtkachel speelt daarin ook een rol. De houtkachel is de afgelopen decennia verder en verder geperfectioneerd wat zorgt voor een zeer goede verbranding waardoor er minder asvorming optreedt. Daarnaast hebben ze een steeds betere warmteafgifte. Niet onbelangrijk is ook het feit dat houtkachels gebruiksvriendelijk en echte sfeermakers zijn geworden. Houtkachels van nu hebben perfect passende onderdelen zodat er nergens warmte verloren gaat en ook de veiligheid is daardoor sterk verbeterd.

 

Werden kachels in vroeger tijden voorzien van vuurvaste stenen voor de binnenkant en meerdere luikjes, de huidige kachels hebben een thermisch isolerend binnenwerk. De as is op te vangen in een aparte schuiflade en het luikje voor de houttoevoer is voorzien van keramisch glas. Zo kunt u veilig  genieten  van warmte en van het mooie vlammenspel in de houtkachel.

Wat gebruikt u voor in de houtkachel?

 

Een houtkachel verbruikt hout, houtbriketten of bruinkoolbriketten. Iedere brandstof heeft zijn voor- en nadelen. Voor een mooie vlam geven stukken hout het mooiste resultaat.  Eiken- of beukenhout zijn de beste soorten hout voor de houtkachel, mits goed gedroogd. Briketten branden langer, maar geven een minder mooie vlam, zijn voor een sfeervol vlambeeld wat minder geschikt.

 

Houtkachel van HGB-Trading

 

Overweegt u de aanschaf van een houtkachel? Wilt u meer weten over de verschillende soorten die er zijn of welke merken het beste resultaat geven? Bij HGB-Trading bent u aan het juiste adres voor het juiste advies. HGB-Trading is de specialist op het gebied van onder andere rookkanalen, kachelpijpen en houtkachels. Wij hebben een uitgebreid assortiment en alle modellen op voorraad. Houtkachels, die in onze webshop zijn besteld, worden binnen 2 dagen geleverd. Onze houtkachels voldoen aan het nieuwe bouwbesluit NEN-EN 13240:2001. Dit betekent dat onze houtkachels voldoen aan de strengste milieu- en veiligheidseisen binnen Europa. De verzekering zal niet tot uitbetaling overgaan als u een kachel heeft die niet voldoet aan deze Europese norm. Bij HGB-Trading weet u dus gegarandeerd dat u goed zit!

http://www.hgb-trading.nl/houtkachels