NLCSA.nl
Image default
Woning en Tuin

HR kachels

HR kachels staat voor hoog rendement kachels. Deze kachels leveren een hoger rendement dan gewone kachels. Anders geformuleerd: ze leveren een hogere warmteopbrengst met minder verbruik. U bent minder brandstof kwijt aan uw kachel en de opbrengst is ook nog eens hoger. Een win-win situatie dus!

 

Werking HR kachels

 

De werking van HR kachels verschilt niet zo gek veel van gewone kachels. Het verschil wordt gemaakt in de constructie en afwerking van deze kachels. HR kachels kunnen een hogere verbrandingstemperatuur in de verbrandingskamer bereiken. Het hout verbrandt bij zeer hoge temperaturen van wel 700 graden Celsuis. Dit heeft tot gevolg dat de kachels meer warmte opwekken en, nog een voordeel, minder as achterlaten omdat het hout grotendeels opbrandt. Er blijft zo goed als niks van over wat tevens een milieuvoordeel is. De hoge verbrandingstemperatuur wordt op peil gehouden door een iets anders indeling in de constructie van HR kachels dan bij gewone kachels. De hete verwarmingsgassen worden vastgehouden en teruggeleid zodat er geen warmte verloren gaat. Dit zorgt voor een nog betere verbranding en dus een hoger rendement met minder houtverbruik. Goed voor u, uw portemonnee en het milieu!

 

Rendement

 

Het rendement van HR kachels is dus hoger. Het rendement bij een open haard is bijvoorbeeld hooguit 10%, wat betekent dat er dus veel hout verbruikt wordt en weinig warmte oplevert. Dit komt doordat bij een open haard de warmte alle kanten opgaat en de temperatuur sterk kan wisselen. Dit heeft tot gevolg dat het hout slecht opbrandt en dus een laag rendement oplevert. Een gewone kachel heeft een rendement van 50% tot 60%, wat al een hele verbetering is ten opzichte van de open haard. De open haard is wel sfeervoller en gezelliger maar voor de warmtefunctie is hij niet echt functioneel. HR kachels hebben een rendement van minimaal 72% tot wel 85%. Er mag pas gesproken worden van een HR kachel als het rendement minimaal 72% is, dit is een wettelijke vereiste. Een rendement van 85% is natuurlijk ideaal maar is wel afhankelijk van de omstandigheden. Gebruik van kwalitatief goed hout en een goede werking van de HR kachels is wel noodzakelijk om dat percentage te bereiken.

 

Verschillen met gewone kachels

 

HR kachels leveren dus niet alleen meer warmte dan gewone kachels, ze zijn ook zuiniger in gebruik. HR kachels hebben ook een groter bereik. Ze kunnen in kleine ruimtes gebruikt worden maar ook in grotere vertrekken. Gewone kachels leveren te weinig warmte om een grote ruimte te verwarmen. Alleen dichtbij de kachel zal het aangenaam zijn. Het rendement van HR kachels is regelbaar. Voor een kleinere ruimte, die sneller warm is, hoeft u niet op vol vermogen te stoken. Een grotere ruimte vereist een hoger rendement en dat kunt u zelf regelen door de stookkamer zo optimaal mogelijk te benutten. HR kachels zijn dus flexibeler in gebruik. Dit maakt ze prima geschikt als hoofdwarmtebron maar ze zijn ook te gebruiken als sfeerverwarming.

 

HR kachels bij HGB-Trading

 

Bij HGB-Trading bent u aan het goede adres voor HR kachels. Al onze houtkachels hebben het HR-label. Het minimale rendement van al onze HR kachels is minimaal 75%. Weinig asvorming, Een keer per maand de aslade legen is voldoende. Al onze HR kachels voldoen aan de strengste Europese veiligheids- en milieueisen. Ze zijn stuk voor stuk voorzien van het keurmerk en voldoen aan besluit NEN-EN 13240.

Wilt u meer weten over HR kachels? Neemt u dan eens een kijkje op onze website www.HGB-Trading.nl of loop eens binnen in onze showroom van 1000 m² in Velserbroek.

U bent van harte welkom!

http://www.hgb-trading.nl/houtkachels