NLCSA.nl
Image default
Woning en Tuin

Kookplaat

Een nieuwe kookplaat

Bent u op zoek naar een nieuwe inbouwkookplaat voor uw keuken? Dan zijn er veel verschillende soorten kookplaat waar u uit kan kiezen. Hierbij een opsomming van de platen die op dit moment veel worden gebruikt in Nederland.

  • De keramische kookplaat is een apparaat dat is gebaseerd op de ouderwetse elektrische fornuizen: hierbij wordt elektriciteit omgezet in warmte in een weerstand. De pannen die er bovenop staan worden zo weer verwarmd. Het is belangrijk dat de pannen die op deze kookplaat gebruikt worden een vlakke en stevige bodem bezitten.
  • Een inductiekookplaat: hierbij worden via inductie magnetische stromen in een metalen pan opgewekt, waardoor dit soort kookplaat alleen warm wordt als er een geschikte pan op staat. De pannen die hierbij worden gebruikt moeten aan speciale voorwaarden voldoen: er moet magnetiseerbaar materiaal verwerkt zijn in de bodem van die pannen. Het voordeel van dit soort kookplaat is dat er erg weinig energie verloren gaat aangezien de energie direct in de pan gaat.
  • Natuurlijk is er ook het ouderwetse gasfornuis: hierbij wordt gas door een kookplaat geleid. Als je het gas aansteekt ontstaat er warmte waar je op kunt koken. De meeste Nederlandse huishoudens koken op gas; keramische platen en inductiekookplaten komen echter steeds meer voor in ons land.

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om te koken (je kunt bijvoorbeeld denken aan een ouderwetse houtkachel) maar dat zijn uitzonderingen: de bovenstaande drie opties worden vooral gebruikt in de westerse wereld.

Voor- en nadelen van kookplaat

Alle kookplaten hebben voor- en nadelen. Om gemakkelijk een keuze te kunnen maken over wat voor u het meest geschikt is zet ik die zaken even op een rijtje:

Voor- en nadelen van een keramische kookplaat.

  • Het oppervlak van de kookplaat is van glas gemaakt en is dus gemakkelijk schoon te maken.
  • De plaat warmt relatief langzaam op en koelt ook weer langzaam af: je hebt tijdens het koken dus niet erg veel controle over de hitte waarop je kookt, en na de tijd kan het fornuis nog geruime tijd warm blijven (dat is bijvoorbeeld niet handig als je kinderen hebt)
  • Je hebt gelukkig niet erg speciale pannen nodig voor deze kookplaat, ze moeten enkel een vlakke en stevige bodem hebben.

Voor- en nadelen van een inductiekookplaat.

  • Ook het oppervalk van dit soort kookplaat is vlak en is dus erg gemakkelijk schoon te maken.
  • De plaat warmt alleen op als er een pan op staat en warmt snel op en koelt ook weer snel af: je hoeft er dus niet telkens op te letten dat je kinderen niet aan de kookplaat komen als je klaar bent met koken.
  • Je hebt speciale pannen nodig voor dit soort koken: pannen die een magnetiseerbare bodem hebben. Je zal dus je hele set pannen moeten vervangen als je hiervoor op gas of keramiek hebt gekookt.

Voor- en nadelen van gasfornuis.

  • Het grootste nadeel van een kookplaat die op gas werkt is dat hij wat moeilijk schoon is te houden.
  • Met gas werken brengt altijd enige risico’s met zich mee, daarbij moet u vooral denken aan koolstofmonoxidevergiftiging: let dus altijd goed op dat u het gas niet open laat staan als het vuur gedoofd is.
  • Je hebt geen speciale pannen nodig voor het koken op een gasfornuis.
  • Je kunt de hitte van gas gemakkelijk reguleren: het duurt niet lang voordat de kookplaat opgewarmd of afgekoeld is.

Verder is het natuurlijk goed om te bedenken dat sommige woningen geen aansluiting op het gasnetwerk hebben: dan kan je dus niet gaan koken op gas tenzij je telkens een container gas aanschaft, wat natuurlijk niet erg handig is.

Het plaatsen van een kookplaat

Als je eenmaal besloten hebt voor welk soort kookplaat je gaat moet je heet ding nog zien te integreren in je keuken. Vaak is dat betrekkelijk makkelijk en kan een gemiddeld ervaren klusser dat zelf doen. Je hoeft ook geen inbouwkookplaat aan te schaffen: er zijn ook vrijstaande kookplaten te koop. Kijk voor een uitgebreid aanbod van inbouw- en vrijstaande kookplaten, keramische, inductie- of gaskookplaten op de website van De Schouw Witgoed. Als je er toch voor kiest om zelf een plaat te gaan inbouwen, dan zijn er op verscheidene websites van bouwmarkten erg handige tips te vinden: stappenplannen voor het zetten van een gaskookplaat bijvoorbeeld. Een gasfornuis bouw je als volgt in,

  • Trek een lijn die parallel loopt aan de achterwand op je aanrechtblad: ongeveer 4 centimeter van de achterwand verwijderd.
  • Teken de vorm van je inbouwkookplaat af op dat aanrechtblad: deze vorm moet gelijklopen met de lijn die je al getekend hebt. Gebruik een winkelhaak en rolmaat om dit netjes te doen.
  • Boor gaten in de vier hoeken van de rechthoek die je hebt getekend: het liefst met een vrij brede boor.
  • Zaag met een decoupeerzaag de rechthoek uit je aanrechtblad. Als dat niet erg netjes gaat: schuur de randen wat bij na het zagen.
  • Leg dan je gaskookplaat in het gat en klem de plaat erg stevig tegen het aanrechtblad aan met de schroefklemmen die vaak bij de plaat worden geleverd.
  • Nu hoef je enkel nog het randje van de plaat af te kitten met sanitair kit: dat is wel het meest ingewikkelde klusje dat bij het inbouwen van de plaat komt kijken aangezien kitten een kunst is: eerst uitproberen op een ander vlak dus.
http://www.deschouwwitgoed.nl/kookplaat