NLCSA.nl
Image default
Woning en Tuin

waterontharders

Waterontharders: Dé oplossing voor waterhardheid!

Onlangs hebben we thuis één van de vele te koop zijnde waterontharders laten installeren. Wij wonen namelijk in een gebied met een vrij hoge waterhardheid en zulke waterontharders zorgen ervoor dat het kalk uit het water wordt verwijderd. Dit klinkt misschien overdreven: een waterontharder aanschaffen om het water te laten ontharden. Bij velen zal de gedachte zijn dat we in plaats van het aanschaffen van één van deze waterontharders net zo goed wat harder hadden kunnen poetsen om de kalkaanslag te verwijderen. In dat geval heeft u echter nog nooit ten volle de problemen gerealiseerd die door waterhardheid worden veroorzaakt. Waterhardheid zorgt namelijk voor allerlei problemen die gemakkelijker kunnen worden opgelost met de aanschaf van waterontharders dan met wat harder poetsen. Hierbij een klein overzichtje van de problemen die door waterontharders kunnen worden opgelost.

  • Hard water zorgt ervoor dat kranen, douchekoppen, wastafels, baden, douchecabines en dergelijke wit uitslaan van de kalk.
  • Door kalkaanslag in leidingen wordt de doorstroom van het water in deze leidingen belemmerd en kunnen ze zelfs verstopt raken.
  • Hard water leidt er ook toe dat cv-installaties en boilers minder goed werken. Ze hebben daardoor meer energie nodig om het water en dus het huis te verwarmen. Door het verminderde rendement kan de energierekening aardig oplopen.
  • Door kalkaanslag draaien kranen veel stroever, slijten sneller en zijn dus eerder aan vervanging toe.
  • Zeep werkt veel minder goed in hard water dan in zacht water. Dit betekent bijvoorbeeld dat vaatwassers veel meer zeep nodig hebben om de afwas goed schoon te krijgen.
  • Door het kalk in het water smaken de koffie, thee en limonade minder lekker. Bovendien leidt het kalk ertoe dat de thee er slechter uit ziet (aanslag en velletjes).
  • Hard water leidt tot een droge, trekkerige huid. Dit verhoogt het risico op huidproblemen, waardoor er weer meer ziektekosten kunnen worden gemaakt.

U ziet, het is zeker niet zo dat we waterontharders aan zouden schaffen omdat we te lui zouden zijn om de kalkaanslag weg te poetsen. Veeleer leidt waterhardheid tot extra financiële uitgaven en zelfs gezondheidsrisico’s die met de aanschaf van één van de waterontharders kunnen worden voorkomen. Op een gegeven moment maak je zoveel extra kosten dat een waterontharder beter uit kan. Wij hebben dit zelf aan den lijve moeten ervaren.

De aanschaf van één van de beschikbare waterontharders

In eerste instantie probeerden wij, waarschijnlijk net zoals iedereen, met de hoge waterhardheid in onze regio te leven. We schaften dus niet één van de vele beschikbare waterontharders aan, maar probeerden met allerlei schoonmaakproducten ervoor te zorgen dat de kalkaanslag beperkt bleef. Zo maakten we de douche, kranen, wastafels en dergelijke helemaal droog als we ze hadden gebruikt en maakten we water gebruikende huishoudapparatuur en waterleidingen regelmatig schoon met azijn. Het was misschien wat extra werk, maar dat vonden wij destijds niet zo erg. Wij zijn echter op de aanschaf van één van de vele te koop zijnde waterontharders overgegaan toen onze cv-installatie het begaf. Hierdoor werd ons huis niet meer verwarmd en kregen we niet of nauwelijks meer warm water. Erg vervelend, zeker omdat dit midden in de winter plaatsvond. Wat was het koud! De installateur kwam gelukkig snel ter plaatse en na onderzoek van de cv-installatie bleek dat de ketel en leidingen helemaal waren verkalkt. Ik kan u verzekeren dat de reparatie en gedeeltelijke vervanging van de cv-installatie een hele dure aangelegenheid was waar wij niet op hadden gerekend. Liever hadden wij van te voren geweten dat waterhardheid zo’n probleem voor cv-installaties zou kunnen zijn. Dan waren we veel eerder overgegaan op één van de vele waterontharders.

Van hard naar zacht water

Afijn, de installateur raadde ons aan om één van de goede waterontharders van Aqua Comfort aan te schaffen. Anders zou de gerepareerde cv-installatie zo weer vol kalk zitten en het begeven. Hij vertelde hoe waterontharders ervoor zouden kunnen zorgen dat het kalk uit het water zou verdwijnen, waardoor hard water in zacht water zou veranderen. Dit zou niet alleen beter voor onze cv-installatie zijn, maar ook voor alle andere water gebruikende huishoudapparaten in ons huis. Het kwam erop neer dat waterontharders alle eerdergenoemde waterhardheidproblemen zouden kunnen oplossen. We hebben het advies van de installateur opgevolgd en direct contact opgenomen met Aqua Comfort. Er bleken allerlei soorten waterontharders op de markt te zijn, maar zij hadden zelf goede ervaringen met de merken Eco Water en Amy Soft. Er is een heel bekwame adviseur bij ons thuis langs geweest die op basis van onze thuissituatie ons de meest geschikte waterontharder aan heeft geraden. Wij hebben ons natuurlijk uitgebreid laten informeren, maar zijn uiteindelijk toch tot de aanschaf overgegaan. De levering en montage van de waterontharder die we hadden aangeschaft, ging bovendien snel en keurig. De service was tiptop in orde! Het is nu een aantal maanden geleden dat we één van de vele beschikbare waterontharders hebben gekocht. Over de werking zijn we meer dan 100% tevreden. Pas nu we zo’n waterontharder in bezit hebben, merken we hoeveel tijd en geld we vroeger door de waterhardheid van ons water besteedden aan het poetsen van door kalkaanslag aangetaste oppervlaktes, aan het reinigen van verkalkte apparatuur en leidingen, aan het kopen van extra zeep en schoonmaakmiddelen en aan het betalen van een extra hoge energierekening voor de verwarming. Onze koffie smaakt beter en zelfs onze huid voelt na het douchen zachter aan. We wouden dat we eerder één van de vele te koop zijnde waterontharders hadden aangeschaft!

http://www.aquacomfort.nl/blog/waterontharder/waterontharders/