NLCSA.nl
Image default
Aanbiedingen

Alles over een loopfiets

Een loopfiets is een fiets zonder pedalen. Hij heeft een frame, vork, stuur en wielen, maar geen aandrijving. Om vooruit te komen, duwen kinderen met hun voeten tegen de grond. 

Loopfietsen hebben geen stabilisatoren (oftewel zijwieltjes). Kinderen hebben hun voeten op de grond, zodat ze hun evenwicht en coördinatie kunnen ontwikkelen zonder dat ze stabilisatoren nodig hebben. Als ze er klaar voor zijn en er vertrouwen in hebben, kunnen ze overstappen op pedalen.

Hoe werkt een loopfiets?

Omdat loopfietsen laag bij de grond zijn, bereiken kinderen de grond met hun voeten. Om vooruit te komen, duwen ze zich van de grond en beginnen ze met lopen op de fiets, daarna gaan ze rennen, stappen en glijden.

Zodra ze zelfstandig kunnen glijden, hebben ze hun evenwicht onder de knie en zijn ze klaar om te beginnen trappen. Maar er is geen haast, kinderen kunnen zo lang op de loopfiets blijven zitten als ze willen. Loopfietsen leren kinderen ook goed te sturen door de fiets naar de hoek te laten leunen, met de zekerheid dat ze met hun voeten op de grond staan.

Loopfietsen geven kinderen doorgaans veel eerder zelfstandigheid dan traditionele loopfietsen met stabilisatoren/trainingswielen. Door hun inherente eenvoud wegen ze minder dan gewone fietsen en zijn ze voor jonge kinderen gemakkelijker te begrijpen.

Loopfietsen zijn heel intuïtief voor kinderen en meestal pakken ze gewoon de fiets en gaan, geen instructies nodig! Door de taak van het trappen weg te nemen, kunnen kinderen zich concentreren op de meer lastige en genuanceerde vaardigheid van het balanceren van de fiets.

Op welke leeftijd kan een kind met een loopfiets beginnen?

Gemiddeld is een kind van 2 jaar oud lichamelijk en qua ontwikkeling klaar om op een loopfiets te gaan rijden. Een loopfiets voor een kind van 2 jaar, helpt jouw kind zijn evenwicht en coördinatie te verbeteren, en het is ook een geweldige oefening.

Controleer wel of de fiets de juiste maat heeft voor je kind, anders vertraagt dat de ontwikkeling van het fietsen en wordt het moeilijker om het te leren. 

Loopfiets vs. loopfiets met stabilisatoren

Een fiets met stabilisatoren heeft meer kans om onvoorspelbaar van de ene naar de andere kant te kantelen als het gewicht van het kind van de ene naar de andere stabilisator wordt verplaatst. Daarom kunnen fietsen met stabilisatoren niet worden gebruikt op hellende of ruwe oppervlakken, omdat ze dan zullen kantelen.

Een loopfiets daagt kinderen meer uit om actief hun evenwicht te bewaren, wat helpt om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om snel en zelfstandig te fietsen.

 

Hoe kies je de juiste loopfiets voor jouw kind?

De beste loopfiets om te kopen is degene die het beste compromis vindt tussen kosten, grootte, gewicht, functie, klantenondersteuning en duurzaamheid.

Het is aan jou om de verschillende afwegingen te maken en te bepalen wat het beste is voor jouw kind. Met een scoot and ride zal jouw kind zich zeker vermaken.

https://www.startdir.nl/alles-wat-u-moet-weten-over-een-loopfiets/