NLCSA.nl
Image default
Energie

Wat is Perilex?

Als je op zoek bent naar een kookplaat, of als je er al één hebt heb je vast wel eens van de Perilexstekker gehoord. Maar wat is het eigenlijk, en wordt het ook voor andere dingen dan alleen een kookplaat gebruikt? De simpelste uitleg is dat Perilex is hoe het eruit ziet: twee stopcontacten in één. Maar wat dat dan betekent is misschien niet helemaal duidelijk, en het is minder simpel dan dat, dus daarom brengen we met dit artikel wat duidelijkheid, zodat je weet wat er allemaal achter Perilex aansluiten schuil gaat.

Hoezo is Perilex twee aansluitingen in één?

We vertelden net dat een Perilexstekker in feite twee stekkers in één is, maar hoe werkt dat, en waar is dat voor? Om dit uit te leggen moeten we naar de meterkast. Een meterkast is opgedeeld in groepen, deze groepen hebben doorgaans een capaciteit van 3500 watt, dit is doorgaans meer dan genoeg voor alles dat je erop aansluit, maar voor een kookplaat is dit niet altijd genoeg. Wat elektriciens dan maken is een kookgroep, dit zijn twee aan elkaar gekoppelde groepen. De Perilex Stekker is waar al dit werk samenkomt. De stekker zorgt ervoor dat één apparaat op twee groepen tegelijk aangesloten kan worden, en zo meer dan 3500 watt kan gebruiken.

Waar is een Perilexstekker nog meer voor?

Een Perilex Aansluiting is voor meer dan alleen een kookgroep geschikt. Zo wordt de Perilexstekker ook vaak gebruikt voor het aansluiten van een centraal ventilatiesysteem. De stekker heeft dan wel een andere indeling: er zijn nu drie fasen. Elke fase is dan voor een andere stand van het ventilatiesysteem. Ook wordt Perilex veel gebruikt als een alternatief voor de IEC 60309 stekker om krachtstroom te vervoeren. Naast de makkelijker te onthouden naam is een Perilexstekker compacter, en is de aansluiting makkelijker schoon te maken.