NLCSA.nl
Image default
Zakelijk

Dakkapel financieren: welke mogelijkheden zijn er?

Een dakkapel is een waardevolle toevoeging aan je woning. Met een dakkapel vergroot je de hoeveelheid bruikbare vierkante meters in je woning. Verder creëer je met het plaatsen van een dakkapel veel meer daglicht en verhoog je de waarde van je woning. Het laten plaatsen van een dakkapel vraagt echter wel een behoorlijke investering. Het is begrijpelijk dat niet iedereen hier direct het benodigde bedrag voor achter de hand heeft. Heb je geen eigen spaargeld beschikbaar om vrij te investeren in je woning, maar zou je wel graag een dakkapel willen laten plaatsen? Er zijn diverse mogelijkheden om een dakkapel zonder eigen middelen te financieren.

Vraag advies: er zijn diverse financieringsmogelijkheden

Je kunt op verschillende manieren het plaatsen van een dakkapel financieren. Het hangt van je persoonlijke situatie af welke financieringsvorm voor jou het handigst is. Onderzoek zelf de opties via internet en ga bij onduidelijkheden in gesprek met een onafhankelijk financieel adviseur. Een onafhankelijk financieel adviseur kan op basis van een inventarisatie van je persoonlijke situatie een gericht advies geven.

Dakkapel financieren met behulp van een hypotheek

Je dakkapel financieren met behulp van een hypotheek is een fiscaal gunstige vorm: in veel gevallen kun je de rente aftrekken. Het hangt echter wel af van je huidige situatie met betrekking tot je hypotheek. Een geldverstrekker zal kijken naar je inkomen, eventuele overwaarde van de woning en de WOZ-waarde van de woning na de verbouwing. Tegenwoordig is het bij financiering van grote verbouwingen gangbaar dat er vooraf een taxatie door een makelaar plaatsvindt. Zeker wanneer je ergens al langer woont en een behoorlijke overwaarde hebt in je woning, is de kans groot dat dit een goede oplossing voor je is. Er zijn diverse manieren om het benodigde bedrag te financieren:

  • Het ophogen van de huidige hypotheek.
  • Een tweede hypotheek afsluiten.
  • Het oversluiten van de gehele hypotheek.

De rentestanden zijn momenteel erg laag, waardoor het de moeite waard kan zijn om je hypotheek in zijn geheel over te sluiten. Je financieel adviseur kan bekijken of het oversluiten de moeite waard is ten opzichte van een eventuele boeteclausule. In sommige gevallen is boetevrij oversluiten ook mogelijk.

Geld dat wordt aangewend voor een verbouwing komt meestal in een zogenaamd bouwdepot te staan. De rekening van de dakkapel wordt dan naar de administratie van de geldverstrekker verzonden en vanuit het bouwdepot voldaan. Op deze manier wordt voor de geldverstrekker namelijk gegarandeerd dat het geld ook wordt aangewend voor de verbetering van je woning. Overigens is het zo dat alle kosten die je maakt voor het oversluiten of wijzigen van een hypotheek, dus ook eventuele notaris- en taxatiekosten, kunnen worden meegenomen in het hypotheekbedrag en bijna allemaal fiscaal aftrekbaar zijn. Je kunt deze kosten aftrekken in je belastingaangifte van het jaar van afsluiten. In veel gevallen ontvang je dus ook een behoorlijk bedrag terug. Indien je situatie het toelaat, is deze financieringsvorm dus uitermate aantrekkelijk.

Financieren via een persoonlijke lening

Wil je alleen een dakkapel laten plaatsen en loont het niet de moeite om voor dit bedrag een wijziging in je hypotheek door te voeren? Maar kom je wel in aanmerking voor een lening bij je bank? Dan is een persoonlijke lening wellicht een oplossing. Veel banken hanteren gunstige tarieven voor mensen die in het bezit zijn van een eigen woning. De rente ligt echter wel hoger dan bij een hypothecaire lening.

Onderhandse lening of schenking

Heb je zelf geen spaargeld, maar naaste familieleden zoals ouders en grootouders wel? En zijn zij in staat en bereid je een handje te helpen? Dan kun je ervoor kiezen om bij hen een lening af te sluiten. Wel is het handig, ook waar het familie betreft, om de afspraken helder op papier te zetten. Zo voorkom je vragen en problemen in de toekomst, bijvoorbeeld met broers en zussen. Ouders en grootouders kunnen onder bepaalde voorwaarden ook heel gunstig belastingvrij schenken, zeker wanneer je het geld benut om je hypotheek af te lossen en je woning te verbeteren. Wanneer je ouders of grootouders vermogend zijn, kan dit een leuke manier zijn om je nu een stap vooruit te helpen en bespaart dit op de lange termijn ook in de erfbelasting. Bekijk de informatie op de website van de belastingdienst of laat je informeren door een belastingadviseur.

Subsidie voor een dakkapel

In bepaalde gemeenten is het ook het mogelijk om subsidie te krijgen op duurzame woningverbetering. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden; wellicht kun je hierdoor ook een deel van je dakkapel op aantrekkelijke wijze financieren.

Ook zonder eigen middelen kun je het plaatsen van dakkapel in veel gevallen eenvoudig en aantrekkelijk financieren. De kosten voor een eventuele aflossing zijn door de lage rentestand maandelijks heel beperkt. Bekijk welke financieringsvorm bij jouw situatie past.

http://www.schipperkozijnen.nl/dakkapellen