NLCSA.nl
Image default
Aanbiedingen

Wat je moet weten over loopse honden

Wat je moet weten over loopse honden

Een loopse teef is een mijlpaal voor elke huisouder. Loopse honden kunnen een heleboel opwinding, paniek en ook veel vragen veroorzaken! Omdat uw teefje tijdens de loopsheid een heleboel gedrags- en lichamelijke veranderingen ondergaat, is een van de veranderingen die u zult opmerken dat ze bloederige afscheiding produceert en dat er voortdurend reuen op de loer liggen. De oplossing hiervoor? Luiers of een loopsheidbroekje.

Worden honden ongesteld?

Wat is een hond “in de loopsheid”? Een hond ‘loops’ is een hond die haar loopsheidscyclus doormaakt. Dit is de tijd waarin uw vrouwelijke hond het meest vruchtbaar is (en soms de beste tijd om met haar te fokken, mits ze volwassen genoeg is). Net zoals een vrouw haar maandelijkse menstruatie krijgt, zal de loopsheidscyclus het hele leven van uw vrouwelijke hond doorgaan.

Wanneer worden vrouwelijke honden ongesteld? En hoe lang bloedt een loopse hond?

De meeste teefjes krijgen hun eerste loopsheid rond de leeftijd van zes maanden, sommige rond de leeftijd van 18 tot 24 maanden.  Anderen kunnen zelfs nog langer loops worden, vooral honden van grote rassen. Wanneer honden loops worden kan sterk verschillen van hond tot hond.

Stadia van de loopsheidcyclus bij de hond

Er zijn vier stadia van de loopsheidscyclus bij honden. Deze stadia verschillen in de veranderingen die zullen optreden in het lichaam en het gedrag van uw furbaby.  De vier stadia zijn de volgende:

  • Proestrus: Dit is het begin van de loopsheidsperiode van uw hond. Haar lichaam maakt zich klaar voor de dekking en begint loopsheidstekenen te vertonen zoals een gezwollen vulva en afscheiding.
  • Estrus: In deze fase wordt uw furbaby ontvankelijk voor reuen en benadert ze reuen met haar staart opzij, klaar voor een mogelijke dekking. Je zult ook merken dat ze agressief wordt naar andere vrouwelijke honden.
  • Diestrus: Dit is de fase van de loopsheidscyclus bij honden waarin het lichaam van uw furbaby terugkeert naar zijn normale staat of zich ontwikkelt voor een zwangerschap.
  • Anestrus: Anestrus is de inactieve fase van de loopsheidscyclus van een hond. Er zullen geen tekenen van hormonaal gedrag zijn tijdens deze fase.

Wat te verwachten bij loopse honden

Uw vrouwelijke hond vertoont vrij duidelijke symptomen wanneer ze bijna loops is. Als u haar het grootste deel van de tijd in de gaten houdt, zult u de vele lichaams- en gedragsveranderingen opmerken die ze zal ondergaan.

Zwelling

Let op de geslachtsdelen van uw hond. Als ze op het punt staat loops te worden, zal haar vulva beginnen op te zwellen. Kijk maar eens naar haar achterste, een gezwollen vulva is dan goed te zien.

Veel likken

Je zult merken dat je furbaby haar vulva blijft likken.

Afscheiding

Verwacht dat er afscheiding zal zijn. Loopse teefjes gaan bloeden. Typisch, een week nadat de vulva begint op te zwellen, zou u de bloeding moeten opmerken die ongeveer 10 dagen zal duren. De afscheiding kan in kleur variëren van dieprood tot roze tot wit, afhankelijk van de hond. Uw hond zal ongeveer 12 dagen vruchtbaar zijn nadat het bloeden afneemt en dunner en lichter wordt. U kunt uw huis beschermen tegen elke vorm van afscheiding met hondenwarmte luiers.

Voor meer hondenproducten, ga naar Happy Animal.