NLCSA.nl
Image default
Vervoer en transport

Modelspoorwegsignalen bedraden

Als je een modelspoorbaan bouwt, is een van de belangrijkste stappen die je moet leren, het bedraden van modelspoorseinen. Je kan een signaalkit kopen of bouwen die je alle benodigde hulpmiddelen geeft om een werkend signaal te creëren. Deze kit bevat ook alles wat je nodig hebt om een werkend signaal te maken. De instructies zijn gemakkelijk te volgen en kunnen ook worden gebruikt om modeltreinsets te bouwen. Je kunt ze ook zelf maken.

Voordat je begint met het bedraden van je signaal, moet je de bedieningskoppeling installeren. Je kunt deze kopen of maken. De delen van de bedieningskoppeling hebben een kleurcode. De draden moeten van de signaalregelaar naar de baan lopen. Zodra je de signaalcontroller hebt aangesloten, kunt je beginnen met het bedraden van het signaal. Om een spoorsensor te bevestigen, moet je eerst een klein gaatje in de onderkant van de sensor boren. Nadat je het gat hebt geboord, rijgt je een massieve kerndraad in de socket van de centrale lay-outverbinding. Sluit vervolgens de bedieningsschakelaansluiting van de Dapol-voedingsbasis aan. Verwijder vervolgens de schakelaar van de voedingsbasis.

Nu je een signaal hebt, moet je het bekabelen. Dit kun je doen met behulp van een control board of een DIY kit. Sommige kits worden ook geleverd met elektronische onderdelen die je modelspoorbaan automatiseren. Zorg ervoor dat je de voedingsbron loskoppelt voordat je je signaal bedrading. Hierna kunt je het gebruiken om je trein te bedienen. Je kan de beweging van je trein regelen met behulp van de bedieningslink.

Na het solderen van het signaal kunt je doorgaan met het installeren van de bedieningslink. Vervolgens moet je de draden aan de onderkant van de baan solderen. Nadat je de draden aan het signaal hebt gesoldeerd, moet je de spoorsensor installeren. Vervolgens moet je de bedieningslink aan de voedingsbasis bevestigen. Vervolgens moet je een gat aan de onderkant van de voedingsbasis boren en de voedingsbasis op de voedingsbasis aansluiten. Zodra je dit hebt gedaan, moet je de bedrading in het signaal plaatsen.

Zodra je een trackrunner hebt, moet je de bedieningslink eraan bevestigen. De bedieningslink moet gelijk zijn met de boven- en zijkanten van het signaal, anders valt deze eraf en stopt het signaal. De signaalkop moet aan de voedingsbasis worden bevestigd. De draden moeten voorgelakt zijn. Dit zal je helpen de positie van het signaal te identificeren. Je moet ze dan in de gaten in het voorgelakt stro rijgen.

Het toevoegen van de seinen op het spoor is een zeer complexe taak, maar het is een essentieel onderdeel van de lay-out. De signalen moeten goed zijn aangesloten om ze te laten werken. Als je een nieuwe besturingskoppeling hebt, controleert je of deze is aangesloten op het bord. Als je een plastic signaal gebruikt, zorg er dan voor dat de draden niet te dicht bij elkaar staan. Vervolgens kunt je het signaal aansluiten op de voedingsbasis.

Lees meer over hoe je een modelspoorbaan bouwt