NLCSA.nl
Image default
Woning en Tuin

Coole naaldbomen

Je zult het misschien niet verwachten, maar de naaldboom heeft sterke verkoelende eigenschappen. Deze ‘coole’ boom is in staat, nog meer dan een loofboom, om ons te beschermen tegen hitte en fijnstof. Het softwaresysteem i-Tree kwam tijdens berekeningen tot deze conclusie. De naaldboom vormt een belangrijke bedrage in het bomenbestand, en is daarmee een waardevol bezit. Dus…plant eens een naaldboom!

De boom als individu

Naast zijn enigszins stekelige uiterlijk heeft de naaldboom een heel vriendelijk karakter voor onze omgeving. Een belangrijk individu in het complete bomenbestand, wat je voorziet van bescherming en beschutting. Het softwareprogramma is in staat om concreet te maken waar deze bescherming uit bestaat en wat dit omgerekend betekent in besparing of verdienste. Het maken van de kosten-batenanalyse kan tot op het niveau van één boom, maar ook voor een grotere groep bomen in de vorm van bijvoorbeeld een wijk. Een prima ondersteuning bij het vormen van een besluit bij projectplanning, waarbij het draagvlak hiervoor vergroot wordt door duidelijke argumentatie.

Hoe kies je een boom?

Het oog wil ook wat. Een esthetische keuze hoeft echter niet haaks te staan op een goed onderbouwd advies. Tijdens een nieuwbouwproject of aanpassing van een bestaande situatie is de keus voor groen en bomen onvermijdelijk. Welke argumenten zijn hiervoor hanteerbaar, en hoe kunnen bomen tot hun volle recht en waarde komen? Dit is een belangrijk functieonderzoek. i-Tree kan ingezet worden om dit in kaart te brengen. Dit leidt tot een weloverwogen keus, die zowel voor het oog als voor het budget goed is. Maar bovenal leidt tot een gezondere omgeving.

Betrouwbaar

De naaldboom als sterke, niet zo opvallende, maar wel heel waardevolle boom is dus een goed gezelschap in het bomenbestand. Hij doet wat hij moet doen, seizoen na seizoen. Juist in de winter brengt het blijvende groen een fris contrast. In alle soorten en maten is de naaldboom een welkome aanvulling en is de investering dubbel en dwars waard.