NLCSA.nl
Image default
Woning en Tuin

Vroegtijdig in 2017 een val voor paardenvliegen ( dazenval) plaatsen is het halve werk!

Het vroegtijdig plaatsen van een dazenval is het halve werk!

Dazen (paardenvliegen) zijn bloedzuigende vliegen insecten. Het dazenvrouwtje moet zich voeden met bloed om haar eitjes te kunnen leggen. Hierdoor veroorzaken ze vaak in het voorjaar en in de zomer veel last op maneges maar ook op zwembaden en campings. Vooral paarden en vee zijn een makkelijke prooi voor de daas. Dit komt omdat dazen met infrarode ogen jagen, dit houdt in dat ze aangetrokken worden tot warmte en beweging. Doordat een paard of ander vee dat in de wei staat warmte afstraalt en zich beweegt is dit een potentiële prooi voor de daas. Dazen steken bij paarden en vee vooral tussen de schouderbladen en het beenwerk van het dier, dit doen zij omdat de staart moeilijk bij deze plekken kan komen en de daas zo in alle rust zijn bloed kan zuigen. Een daas bijt met zijn snuit,  op de snuit van een daas zitten kleine mesjes en hiermee snijden ze de huid open. Naast het snijden komt er ook een speciaal soort speeksel vrij dat voorkomt dat het bloed gaat stollen, dit gecombineerd zorgt voor een erg pijnlijke beet dat vaak gevolgd word door een zwelling of infectie.

Bestrijden van dazen door middel van dazenvallen

Er zijn verschillende manieren om dazen te bestrijden, dit kan doormiddel van een dazenval maar ook dazensprays. Het is wel erg belangrijk om een dazenplaag vroegtijdig aan te pakken, zodat zij zich niet tot nauwelijks verder kunnen voortplanten. Op deze manier beperk je het aantal dazen in jouw omgeving gedurende het voorjaar en de zomer. Het neerzetten van een paardenvliegenval is de meest effectieve manier voor het vangen van dazen/paardenvliegen en horzels, er zijn dan ook tig verschillende dazenvallen op  de markt maar bijna allemaal met dezelfde werking. Bij dit systeem word de daas gelokt door een warme bewegende bal, doordat de daas jaagt met infrarode ogen ziet deze de bal aan voor een paard. Eenmaal op de bal aangekomen zal de daas al snel in de gaten krijgen dat er geen bloed te halen valt en vliegt weg rechtstreeks via de mantel het opslagreservoir in, zodra de daas in het opslagreservoir zit is het onmogelijk om nog te ontsnappen.

De meest voorkomende dazenvallen zijn: –

  1. Kerbl Taon X Dazenval –
  2. H-Trap Dazenval
  3. Loer Dazenval –
  4. Sticky Trap Dazenlijmval
  5. Busse daznvanger
  6. Dazenlijm ( Sticky Trap)

 

Zelf een goedkope dazenval maken

Het enige nadeel van zo’n dazenval is dat ze vaak erg prijzig zijn en je voor een goed resultaat meerdere vallen per hectare nodig hebt. Daarvoor is er een goedkoper alternatief, namelijk de budget dazenlijmval. Deze paardenvliegenval kan je zelf makkelijk maken. Er word gebruik gemaakt van dazenvallenlijm en een zwarte emmer, de zwarte emmer word met een touwtje opgehangen aan een paal. De dazenlijm kun je met behulp van een kwast op de emmer aanbrengen. De daas word aangetrokken door de warmte die de emmer uitstraalt en eenmaal op de emmer aangekomen blijft deze vastplakken, wanneer de emmer vol zit rol je hem door het zand en schraap je de lijm met een plamuurmes van de emmer af om vervolgens weer een nieuwe laag dazenlijm aan te brengen. Met één pot dazenlijm kun je meerdere zwarte emmers insmeren. Het grote voordeel van de dazenlijm is dat deze gemaakt is van natuurlijke mineralen en dus niet giftig en het bevat geen pesticiden, verantwoord voor mens, dier en milieu. Daarnaast is de paardenvliegenlijm ook nog regenbestendig tot 16 weken.

 

Filmpje van het maken van een budget paardenvliegenval

Lees hier hoe je de goedkope dazenval zelf maakt > Dazenval maken met zwarte emmer en lijm

Een vliegendeken helpt bij het weren van dazen tijdens buitenritten

Voor buitenritten raden wij aan om een  paardendeken/vliegendeken te gebruiken. Een vliegendeken met een zebraprint helpt erg goed tegen dazen, zo kun je in de zomer toch nog mooie buitenritten maken zonder last te hebben van vervelende dazen.

https://dazenvanger.nl/dazenval.html