NLCSA.nl
Image default
Gezondheid

Het belang van vitamine D

Er zijn talloze vitamines, maar één vitamine die we allemaal kennen is vitamine d: de vitamine die we allemaal als excuus gebruiken om op zonvakantie te gaan en ook wel bekend staat als de zonnevitamine. Maar verder dan dat komen we meestal niet: we weten dat het in zonlicht zit, maar wat hebben we er verder aan, en wat doet het nog meer?

We weten dus allemaal dat vitamine D in de zon zit, dus dit is waar, toch? Helaas zit het nét ietsje anders: door de zonneschijn op onze huid wordt vitamine D in ons lichaam zelf aangemaakt. Daarnaast is vitamine D ook te vinden in veel voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, echter is de hoeveelheid die hier in zit over het algemeen minimaal. De enige grote uitzondering hierop is vette vis: in vette vis zoals makreel en zalm zit relatief veel vitamine D. Tot slot wordt het ook nog eens toegevoegd aan veel producten: margarine en halvarine maar ook braad- en bakproducten bevatten vaak kunstmatig toegevoegde vitamine D. Ook kan je het voedingssupplement kopen, zoals bijvoorbeeld bij topvitamins.

Vitamine D is voor mensen heel belangrijk, alleen weten de meesten helemaal niet waarom het zo belangrijk is. Er zijn grofweg drie redenen: De eerste en belangrijkste werking van vitamine D is dat het zorgt voor een gezondere botstofwisseling. Het zorgt voor sterkere botten en ook voor een significante vermindering in het botverlies. Ten tweede is het goed voor onze spieren: voldoende vitamine zorgt ervoor dat onze spieren sterker zijn en we minder krampen ervaren. De laatste belangrijke werking van deze vitamine is dat het onze weerstand versterkt: de vitamine zorgt ervoor dat bacteriën in ons lichaam onschadelijk worden gemaakt.

Vitamine D is dus van groot belang voor onze gezondheid en is dus ook een goed excuus om van de zomer een extra lange strandvakantie te boeken!

https://www.topvitamins.nl/