NLCSA.nl
Image default
Bedrijven

Burgerpanel van Gemeentepeiler

Omdat gemeentepeiler al lang inziet dat burgerparticipatie van groot belang is gebruiken zei nu het zogeheten burgerpanel. Via dit burgerpanel kunnen inwoners van een gemeente eenvoudig en vrij kosteloos betrokken worden in verschillende gemeentelijke kwesties. Waar dit voorheen nog allemaal en behoorlijk gedoe was, gaat dit nu dus een stuk makkelijker. Een burgerpanel komt in verschillende vormen voor. De ouderwetse vorm is dat je om een bepaalde tijd met elkaar gaat zitten en gaat praten over zaken die zich afspelen in de omgeving of regio. Je hebt ook wat meer recreatievere burgerpanels. In dit geval wordt een vast groepje buurtbewoners gevraagd om hun meningen en voorstellen te delen in een terugkomend gesprek. Een panel als dit laatste voorbeeld kan ook door de inwoners zelf worden georganiseerd. Dit hoeft niet per se een uitnodiging van de gemeente te zijn.

 

Voordelen

Eerder werd een groot voordeel van een burgerpanel al besproken. Maar wat zijn de andere voordelen precies? We stippen ze even kort aan.

Ten eerste levert het burgerpanel op deze manier een snel resultaat op. Er kan snel gereageerd worden op relevante zaken en onderwerpen en de antwoorden en meningen kunnen vlot worden verwerkt en bekeken. Je kunt het zien als een machine die perfect is afgesteld.

Ook bespaar je veel kosten. Je hoeft je als gemeente geen zorgen meer te maken over allerlei grote en dure investeringen. Doordat je bij dit soort burgerpanels gebruik maakt van een gratis applicatie wordt burgerparticipatie ineens toegankelijk voor iedereen. Alle peilingen worden gedaan via de mobiele telefoon. Dit neemt ook nog eens amper tijd in beslag en dat stimuleert bewoners van de gemeente ook weer om hun waardevolle mening achter te laten.

 

Direct resultaat

Wat ook fijn is voor de burgers is dat zijn direct zien wat mede-buurtbewoners van de opinies vinden. Hoe komt jouw mening overeen met bijvoorbeeld je buurman? Dit kun je direct zien. Ook zie je of jouw gemeente ook daadwerkelijk iets doet met de meningen van de buurtbewoners. Veel bewoners hechten veel waarde aan deze terugkoppeling. Zo weet je uiteindelijk wel waar je het voor doet!

 

https://www.gemeentepeiler.nl/burgerpanel/