NLCSA.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Verschillende soorten zadeldekjes voor paard en pony. Dresuur, veelzijdigheid & spring-dekjes

Het juist zadeldek voor uw paard of pony kopen

 

 

Een zadeldekje bied bescherming voor het paard tijdens het rijden. Een zadeldekje wordt onder het zadel gebruikt om de ligging van het zadel te verbeteren en ter ondersteuning. Een goed zadeldekje helpt dan schaafwonden en drukplekken voorkomen. Mensen gaan tegenwoordig steeds vaker voor kwaliteit en design  zadeldekje omdat het goed voor de dag komen erg belangrijk is. Een zadeldek van goed materiaal is zacht voor de paardenrug, ondersteund brengt comfort voor het paard en kan eventuele blesures tegengaan. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat het zadel goed past. Een zadeldekje is niet de oplossing voor een slecht liggend zadel. Het kan zelfs zo zijn dat door het dragen van het zadeldek de ligging van het zadel alleen maar slechter word. De onderlegger vult namelijk een deel van de ruimte tussen het zadel en de rug van het paard op waardoor het mogelijk is dat de ruimte te krap wordt en het paard belemmerd wordt in zijn beweging. Ook de maat van het zadeldek is zeer belangrijk want als er een te klein zadeldek wordt gebruikt drukt het zadel op de rand van het zadeldek waardoor op die plek een belasting ontstaat. Door belasting en belemmering van de beweging van het paard kunnen er rugklachten en rijproblemen ontstaan. Het gevolg van rijproblemen is dat het paard gaat staken tijdens het rijden en dat wil je natuurlijk niet. Let er op dat een zadeldek altijd groter moet zijn dan het draagvlak van het zadel en moet zonder vouwen onder het zadel liggen. Het is ook belangrijk dat je kijkt naar de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Dit is omdat sommige zadeldekjes rechtstreeks op de paardenrug gebruikt worden en anderen tussen het zadel en dekje in. Zadeldekjes zijn te koop in heel veel verschillende soorten en kleuren. Met een zadeldek kun je een paard mooi aankleden in stijl.

Verschillende soorten zadeldekjes

Voor elke activiteit tijdens het paardrijden is er wel een ander soort zadeldekje te vinden. De reden hiervoor is dat er bij al deze activiteiten in de paardensport verschillende eisen worden gesteld aan de uitrusting van zowel de ruiter als het paard. Bij het kopen van verschillende soorten zadeldekjes is het zeer belangrijk dat je goed nadenkt waarvoor je het zadeldek wilt gebruiken. Het is namelijk zo dat je een Western dekje niet onder een dressuur zadel kunt leggen.

De vier belangrijkste soorten zadeldekjes

  • –          Sjabrak
  • –          Veelzijdigheidsdekje
  • –          Dressuurdekje
  • –          Zadelpad

Sjabrak

De verschillen tussen een sjabrak en een veelzijdigheidsdekje zijn niet altijd bij iedereen even helder. Het beschermt precies de huid van het paard, wat onder zadel komt. Om het paard extra te beschermen bestaan er ook sjabrakjes met schapenbont. Door het zachte materiaal liggen die erg comfortabel voor het paard.

Veelzijdigheidsdekjes

Een veelzijdigheidsdekje heeft weer hele andere eigenschappen dan een sjabrak. Een veelzijdigheidszadel is een zadel wat net geen dressuur- of springzadel is, het is een zadelvorm die hier tussen in valt. Een veelzijdigheidsdekje is in alle takken van de ruitersport te gebruiken. Je kunt er mee springen maar je kunt er ook dressuur mee rijden. Omdat er dus zo veel verschil zit in de verschillende soorten zadels is het dus ook heel belangrijk dat het zadeldekje bij het zadel past.

Dressuurdekjes

Een dressuurdekje of dressuursjabrak is een dekje wat onder een dressuurzadel hoort. Een dressuurzadel kenmerkt zich door vorm van de zweetbladen. De zweetbladen zijn recht en lang. Het dekje van een dressuurzadel is dus ook zo gevormd dat het mooi ligt onder een dressuurzadel.

Zadelpad

Een zadelpad is anders dan de andere soorten dekjes. Elk dekje of het nu een dressuurdekje of een veelzijdigheidsdekje is heeft dezelfde functie. Een zadeldek heeft als functie dat het leer van het zadel niet word aangetast door het zweet van het paard en dat het de rug van het paard beschermt tegen schuren van het zadel. Het is dikker, neemt meer zweet op en ondersteund nog beter. Wel moet de ruimte er zijn en meegnomen worden in de aanschaf van het zadel!

Zadelpads worden veel in de Westernsport gebruikt en zorgen door de dikte van de pad tevens voor een stabiele zit.

Ben je op zoek naar leuke ruitersport aanbiedingen voor dekjes en sjabrakken neem dan eens een kijkje bij Happyhorsedeal Ruitersport outlet. Hier vind je tevens veilingen waar je goedkoop mooie dekjes kan scoren!

Ruitersport outlet

 

Het onderhoud van een zadeldek

Een zadeldekje moet regelmatig worden schoongemaakt zodat het zadeldek zo lang mogelijk meegaat. Het belangrijkste is dat het zweet en het zand op de paardenrug word verwijdert zodat die geen schuurpapier maken van het zadeldek. De makkelijkste manier is om het zadeldek te laten wassen door een dekenwasserij. Maar als je dit gewoon met een wasmachine wil doen moet je het volgende doen. Je moet er voor zorgen dat je zadeldekje zoveel mogelijk haarvrij is. Gebruik geen wasverzachter en was met een niet geparfumeerd wasmiddel. Dit voorkomt mogelijke allergische reacties. Witte dekjes zijn gemakkelijk schoon te houden met kukkident. Laat 2 tabletten mee wassen en alles is weer zo wit als te voren. Een andere tip is om een oude panty mee te wassen want alle haren zullen vast kleven aan de panty. Was een

https://123ruitersport.nl/paard/zadeldekjes.html