NLCSA.nl
Image default
Industrie

Verpakkingsmachines in de food industrie

We zijn allemaal gewend dat we door de supermarkt lopen en dat we perfect verpakt voedsel kunnen kopen. Maar wat gaat daaraan vooraf? Dat is namelijk niet vanzelfsprekend. Er gebeurd een hoop voordat je als consument een verpakking voedsel kunt kopen.

 

Van voedselverwerking tot verpakking

Het voedsel productieproces kent een aantal stappen om vanuit de fabriek uiteindelijk op de eettafel te krijgen. De stappen productie, verwerking, verpakking, distribitie en bereiding is hierbij van toepassing.

 

Productie

Onder productie wordt verstaan, het kweken van planten die we verzamelen voor dieren die we voor voedsel gebruiken. Het meeste voedsel komt uit dieren en planten, en hun productie komt op boerderijen of ranches voor. Sommige voedingsmiddelen worden gevangen of geoogst uit het wild, zoals sommige vis, paddenstoelen en wild.

 

Verwerken

Verwerking betekent het veranderen van planten of dieren in wat we herkennen en kopen als voedsel. Verwerking omvat verschillende stappen voor verschillende soorten voedsel. Voor de productie kan de verwerking even eenvoudig zijn als het wassen en sorteren, of het kan snijden en versnipperen. Melk wordt gewoonlijk verwerkt door pasteuriseren; soms wordt er kaas van gemaakt. Noten kunnen worden geroosterd, gehakt of gemalen. Bij dieren is slachten de eerste stap van de verwerking. Vlees en pluimvee kunnen dan in stukken gesneden of gemalen worden. Ze kunnen ook gerookt, gekookt of bevroren worden.

 

Verpakken

Bij het verpakken wordt verwerkte voedsel voorzien van een verpakking. Dat kan een sachet, doos, doypack, case, darm, stazak of wrapping zijn. Dit wordt gedaan met verpakkingsmachines die speciaal bestemd zijn voor voedsel. De materialen zijn vaan plastic, kunststof of papier waarin voedsel wordt verpakt. Klik hier voor meer informatie over verpakkingsmachines.

 

Distributie

Distributie houdt in dat voedsel vanuit de boerderij of verwerkingsfabriek bij de consument komt. Deze stap zou kunnen leiden tot het vervoeren van voedsel, zoals het transport met vrachtwagens vanuit een boerderij naar de lokale boerenmarkt. Anderzijds kan het het vele stadia betrekken.

Bijvoorbeeld, bevroren hamburgerpatties kunnen worden vervoerd vanuit een vleesverwerkingsbedrijf naar een grote leverancier. Daar wordt het opgeslagen voor een paar dagen en opnieuw getransporteerd naar een lokale distributie-faciliteit voor een restaurantketen. Uiteindelijk wordt het afgeleverd aan een individueel restaurant.

 

 

Welke verpakkingsmachines zijn nodig voor voedselverwerking?

Bij voedselverwerking en verpakking worden machines gebruikt, oftewel foodprocessing installaties. Speciaal voor het verpakken wordt er gebruik gemaakt van verpakkingsmachines die nauwkeurig, hygenisch en efficient voedsel weten te verpakken. De volgende machines zijn daarbij van toepassing:

  • Flowpackers
  • Stretch wrappers
  • Sachet machines
  • Thee verpakkingsmachines
  • Stickpackers
  • Bulk verpakkers
  • Vulsystemen
  • Ronotica
  • Pottenvullers
  • Stazak vul en sluitmachines

Afhankelijk van de diverse prodctielijnen binnen een productiebedrijf zijn er verschillende machines nodig. Per station kunnen het aantal machines variëren van 1 tot meer. Alles machines zijn gemaakt van RVS materiaal en zijn extreem duurzaam en hygiënisch.

https://www.selo.nl/