NLCSA.nl
Image default
Woning en Tuin

Draadlampen van touw

Uit de tienerkamer en uit het studentenleven, wie kent ze niet? De bolvormige lampen met een frame van draad die wel verlichten maar niet het peertje laten zien. Ze waren goedkoop en dus was er een markt voor, vooral onder jonge mensen.

En natuurlijk zijn ze er nog steeds want het blijft interessant en leuk om je eigen huisraad te maken. Het is duidelijk dat de klassieke ronde vorm niet meer alleen staat. Als het frame uit ijzerdraad bestaat is de vorm behoorlijk vrij.

Je hebt behoorlijk veel voorstellingsvermogen nodig om een draadlamp van touw te maken uit de vrije hand. Maar wanneer je een tekening maakt wordt het direct een stuk makkelijker. Probeer op papier de vorm weer te geven die je wilt hebben en teken dan de randen nog eens na. Dan houdt je een magere, uitgeklede vorm over die heel goed na te maken is met ijzerdraad.

Afhankelijk van de dikte van het ijzerdraad kies je het touw uit. Probeer het eerst eens uit met een dunner touw of met een koord. Omdat het materiaal op verschillende plaatsen dubbel zal vallen, bijvoorbeeld op de hoeken en bij begin of einde van de windingen maak je de lamp eerst met wol of katoen.

Opblaasbare vorm

Een makkelijker idee is het overnemen van een mal, een al bestaande vorm die je weg kunt halen. Daarvoor heb je een strandbal nodig en behangerslijm. Om ervoor te zorgen dat het touw niet aan de bal blijft plakken kun je de opgeblazen bal inwikkelen met keukenfolie. Dan smeer je de bal in met behangerslijm en wikkelt het touw daar omheen.

Het voordeel van de mal en de lijm is dat je patronen kunt aanbrengen in je lamp door tijdens het wikkelen ruimtes open te laten, niet de hele bal te bedekken.

Andere vormen

Om andere vormen zelf te maken moet je al bijna een smid zijn. Gelukkig is er een website die gespecialiseerd is in het leveren van draadlampen om eventueel zelf af te maken. Ga maar eens kijken op www.draadlampen.nl. Daar vind je niet alleen vormen en patronen maar ook alle overige materialen. De draadlampen op deze website zijn een beetje anders. Het zijn lampen van draad, maar ze zijn meestal bedoeld om op te hangen zoals ze zijn.

De kooitjes die om lampen gemaakt werden om ze te beschermen hebben zich ontwikkeld tot eenvoudige maar prachtige vormen in heel gevarieerde kleuren en maten. Gewoon ophangen of met touw afwerken, ga eens naar de website en zoek de mooiste lampen uit.

http://www.draadlampen.nl/