NLCSA.nl
Image default
Woning en Tuin

Soorten lampen

 

Ver voor 1900 zijn de eerste lampen ontdekt, maar inmiddels zijn de lampen zover ontwikkeld dat er voor elke ruimte een juiste lamp te vinden is. 

Hanglampen

Je ziet ze vaak hangen boven de eettafel of salontafel. Deze hanglampen vallen vaak als eerste op bij mensen, beeld jezelf maar eens in dat je in de lobby loopt van een hotel, en daarboven je hangt een prachtige grote kroonluchter. Uiteraard zijn de woonkamers niet allen geschikt voor een grote kroonluchter, maar er zijn ook voldoende kleinere exemplaren te koop die als blikvanger kunnen dienen, en tevens als goed lichtpunt. Voor een speels en afwisselend beeld kies je voor 2, of meerdere kleine hanglampen, heb je maar één aansluitpunt dan kan er gekozen worden voor meerdere hanglampen op één aansluiting.

Plafondlampen

Plafondlampen zijn zeer geschikt als functioneel licht, door het gebruik van plafondlampen midden in de kamer kan je met een drukknop, of dimmer in een beweging licht maken voor een compleet overzicht. Plafondlampen zijn er in verschillende vormen, van plafonnières tot aan waaierlampen. Voor een plafondlamp moet rekening gehouden worden dat het licht naar de muur schijnt, of naar het dak, zo wordt weerkaatst het licht via het plafond en de muren, en is er een goede lichtinval in de gehele ruimte.

Wandlampen

Wandlampen kunnen gebruikt worden als sfeerverlichting voor in de avonduren. Het functionele licht kan uit, en de sfeer wandlampjes kunnen aan. In combinatie met kaarsen wordt er een rustige en sfeervolle sfeer gecreëerd die geschikt is om bij televisie te kijken, of visite te ontvangen. Wandlampen worden bevestigd aan de muur, en kunnen vaak met een schakelaar bediend worden. Door een wandlamp te richten op een plant, of decoratie stuk krijg je een mooie schaduw.

Vloerlampen

Multifunctioneel zijn de vloerlampen, omdat je ze kan verplaatsen mocht je licht op een andere plek nodig hebben. Vloerlampen kunnen aangepast worden aan je interieur en zijn geschikt voor zowel sfeerverlichting, als leesverlichting. Neem een vloerlamp met twee lichtpunten en een dimmer, zodat je één lichtpunt kan gebruiken om te lezen, en de ander gedimd als sfeerverlichting.

http://verlichting-tips.nl/