NLCSA.nl
Image default
Gezondheid

Je eisprong berekenen in je menstruatiecyclus?

Vroeg of laat krijgen alle vrouwen er mee te maken. Je wordt voor het eerst ongesteld. Wanneer je nog jong bent, denk je er niet bij na wat ongesteldheid nou precies betekent. Vanaf het moment dat je voor het eerst ongesteld bent geworden, ben je namelijk vruchtbaar en is je lichaam klaar voor een eventuele zwangerschap. Wanneer je nog niet klaar bent voor een zwangerschap is het dan ook belangrijk dat je een anticonceptiemiddel gebruikt. Met een anticonceptiemiddel kun je een ongewenste zwangerschap voorkomen. Wanneer je wel zwanger wilt worden is het belangrijk om je te verdiepen in je menstruatie en je daarbijbehorende menstruatiecyclus. Hieronder vind je een korte uitleg.

De menstruatiecyclus

Een menstruatiecyclus is de periode waarbij er een eicel wordt aangemaakt in de baarmoeder van de vrouw die bevrucht kan worden. Bij de meeste vrouwen duurt een menstruatiecyclus ongeveer 25 tot 35 dagen. De eerste dag van een menstruatiecyclus is de dag waarop je ongesteld wordt. Ongesteld zijn wordt ook wel menstruatie genoemt. Een ongesteldheid is te herkennen aan het verliezen van bloed. Het verliezen van bloed duurt ongeveer 3 tot 6 dagen. Dit is verschillend per vrouw. Tijdens een menstruatie zorgen de hormonen in je lichaam ervoor dat het slijmvlies van je baarmoeder, dat was ontstaan in de vorige menstruatiecyclus, wordt afgestoten. Veel vrouwen kunnen hierdoor buikpijn en/of rugpijn krijgen en voelen zich hierdoor anders dan normaal. Nadat het lichaam het slijmvlies heeft afgestoten, wordt de baarmoeder weer klaargemaakt voor een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Wanneer er geen innesteling plaats vindt, zal het slijmvlies weer afgebroken worden en volgt er weer een volgende ongesteldheid. De periode tussen de eerste dag van je ongesteldheid en de eerste dag van je volgende ongesteldheid is dus je menstruatiecyclus. Dit duurt gemiddeld 28 dagen maar kan bij elke vrouw verschillende zijn. Ook heeft de ene vrouw er meer last van dan de andere vrouw. Vooral wanneer je jong bent, kan je menstruatiecyclus erg onregelmatig zijn.

Je eisprong berekenen

Wanneer je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je weet wanneer je wel of niet vruchtbaar bent. Je eisprong berekenen is dan ook nodig om de kansen op een zwangerschap zo hoog mogelijk te houden. Je bent het meest vruchtbaar op het moment dat je baarmoeder er helemaal klaar voor is om een bevruchte eicel op te vangen. Dit is het moment waarop de eisprong plaatsvindt. Een eisprong wil zeggen dat er een eicel rijp is en klaar is voor een bevruchting. De eicel zal in dat geval eicel uit de eierstokken ‘springen’. Vandaar ook de naam; eisprong. Wanneer je jouw eisprong wilt berekenen, moet je weten hoe jouw menstruatiecyclus er uit ziet en uit hoeveel dagen deze bestaat. Dit kun je bijvoorbeeld bij gaan houden in je agenda. Je eisprong vindt ongeveer 12-16 dagen voor de menstruatie plaats. Wanneer je weet wanneer je ongeveer weer ongesteld gaat worden, weet je dus in welke periode je het meest vruchtbaar bent en dus je eisprong plaats vindt. Wil je meer weten over het berereken van je eisprong of over de menstruatie? Ga dan naar Menstruatie.nu.

http://www.anticonceptiemiddelen.info